Skip to main content

“Ik wil ook met Duitsland naar de wereldtop”

By 1 oktober 2020oktober 7th, 2020Achtergrond, Artikelen, Voorpagina

Terwijl alle speelsters het veld in Lingen verlaten, doet bondscoach van Duitsland Henk Groener (60) typerend kalm en met een stiekeme glimlach een rondje langs de pers. De oud-leider van de Oranjedames wil met zijn nieuwe nationale ploeg de prestaties die hij met Nederland behaalde het liefst dunnetjes over doen.

Advertentie

Twee mijlpalen heeft Groener als bondscoach van de Oranjedames achter zijn naam staan. Onder leiding van de oefenmeester plaats Nederland zich in 2015 voor het eerst voor de eindstrijd van een eindtoernooi. Een jaar later staat Oranje zelfs op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Sinds de herfst van 2016 staat Groener niet meer voor de nationale ploeg. Hij heeft plaatsgemaakt voor Helle Thomsen en nu Manu Mayonnade. “Dit Nederland had nog wel wat verrassingen voor mij. Ik ken de jonge speelsters veel minder goed”, vertelt Groener glimlachend.

Gepast tempo
De EmslandArena in Lingen is inmiddels écht uitgestorven. Groener maakt nog even een babbeltje met verliezend international Martine Smeets en wijdt kort uit over de zege. “Het hoort bij de weg die we als Duitsland inslaan. Ook op het WK hebben we aangetoond mee te kunnen met de grote landen. Wat dat betreft lijkt dit project op die van een aantal jaren terug in Nederland.”

Advertentie

Negen jaar lang had Groener de nationale vrouwenploeg onder zijn hoede. Op gepast tempo viel Nederland de wereldtop aan. Getuige de oefenzege is ook Duitsland steeds meer een land om rekening mee te houden. “Deze ploeg mist ervaring in de wereldtop. Dat heeft Nederland door de jaren heen wel gekregen. Het is niet iets dat je zo maar hebt, het kost tijd”, legt Groener uit.

Geen HandbalAcademie
“Ja, ik kan dat geduld opbrengen”, gaat hij verder. “Sinds het EK in 2018 ontwikkelen we ons. Ik wil ook met Duitsland naar de wereldtop. We weten steeds beter een wedstrijd uit te spelen. Al lieten we in dit duel Nederland nog terugkomen tot 25-24. Slordigheden aan het eind moeten eruit.”

“Ja, ik kan dat geduld opbrengen”

De gemiddelde leeftijd ligt bij de Duitse ploeg relatief hoog. “In Nederland heb ik met veel jongere speelsters gewerkt. In Duitsland heb je niet iets als de HandbalAcademie, maar ook deze ploeg maakt – ondanks de hogere leeftijd – stappen. Ik ben steeds vaker tevreden.”

EK in December
Op zaterdag (16:45) staat Groener nog een keer tegenover Nederland. Opnieuw oefenen beide landen in Lingen. “Op het EK in december kunnen we kijken hoever we zijn”, besluit Groener. In een rustige tred verdwijnt hij in het Duitse tenue in een gangetje in Lingen.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie