Skip to main content

“Ik zit steeds beter in mijn vel”

Volendam verraste afgelopen winter met de terugkeer van Jorn Smits. De 27-jarige Limburger kiest voor een stap terug, maar heeft nog altijd de ambitie in het buitenland te slagen. “Ik wil me weer laten zien aan de bondscoach.”

Advertentie

Bij TV Emsdetten kwam Smits afgelopen seizoen op een zijspoor terecht. “De club gaf aan na het seizoen niet met me verder te willen en zelfs een ander type speler op mijn positie gevonden te hebben. In overleg hebben we besloten mijn contract vroegtijdig te ontbinden”, legt Smits uit.

Hij is door de uitbraak van het virus terug in zijn thuisprovincie. Dagelijks traint Smits met broertje Kay en zusje Inger die ook actief zijn in de top. “Door terug te keren naar Volendam heb ik weer rust in mijn hoofd gekregen”, is de linkeropbouwer eerlijk. De afgelopen jaren over de grens speelde Smits veelal tegen degradatie. “Dan ben je niet zeker van je contract. Dat heeft voor onrust gezorgd. Ik was toe aan zekerheid.”

“Via TV Emsdetten zou ik voor een half seizoen naar andere clubs in het buitenland kunnen, maar daar voelde ik weinig voor. Dan moet je in korte tijd opnieuw verhuizen en weet je niet goed waar je terechtkomt. Doordat ik weinig had gespeeld bij TV Emsdetten waren er weinig goede beelden en ook miste ik ritme. Mede door een blessure ging ik niet naar het EK en dan blijven er minder opties over. Dan ga je kijken wat wél werkt. Ik heb de vraag gesteld: wat geeft mij de beste mogelijkheid om terug te komen op niveau”, gaat Smits verder.

Advertentie

Rust in het hoofd en zekerheid. Daar was Smits naar op zoek. “Ik heb heel goede jaren gehad bij Volendam en we zijn altijd in contact gebleven. Het was in eerste instantie niet de bedoeling terug te keren naar Nederland, maar uiteindelijk blijkt het de juiste keuze. Ik heb door corona helaas maar vijf wedstrijden kunnen spelen, maar het voelde goed. De club heeft me veel hulp geboden.”

“Als jonge speler wil je slagen in het buitenland. Je weet onvoldoende wat je te wachten staat in een vreemd land. Er is geen slagingszekerheid. Ik was op die leeftijd een stuk naïever dan ik nu ben”, legt de schutter uit. “Je weet steeds beter hoe bepaalde dingen werken. Je gaat zaken beter afwegen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik een stapje terug moet doen om daarna weer mijn kansen te bekijken.”

“Ik zit steeds beter in mijn vel. Ik wil me weer laten zien aan de bondscoach. De ambitie om in het buitenland te slagen is onveranderd. Mijn stappenplan heb ik moeten wijzigen en dat was in het begin best een beetje moeilijk. Maar ik merk aan mijn lichaam dat dit goed voor me is. Ik kan me weer focussen op mijn fysiek en kleine pijtjes verdwijnen. Ik kan me voorbereiden op een mogelijke stap naar een nieuwe club over de grens. Dat moet wel een situatie zijn die ik zie zitten.”

Tenminste tot en met de lente van 2021 is Smits in het oranje van Volendam te bewonderen. Door zijn contract te verlengen mikt de international op veel speeltijd en goals.

Foto: FotoReza

Advertentie

Join the discussion One Comment

  • w88 schreef:

    606297 247303Aw, this became an incredibly good post. In thought I would like to devote writing such as this moreover – taking time and actual effort to make a really great article but exactly what do I say I procrastinate alot and by no means locate a strategy to get something completed. 706087