Skip to main content

In hoofdfase heeft Oranje ook OKT in achterhoofd

Niet alleen plaatsing voor de halve finale van het EK staat de aankomende week op het spel voor Oranje in Hamburg. Ook doet de nationale ploeg een gooi naar plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT).

Advertentie

Met achtereenvolgens Denemarken, Noorwegen, Slovenië en Portugal is de concurrentie voor een plaats bij de laatste vier van Europa moordend voor Oranje. Waar bijvoorbeeld aanstaande opponent Denemarken met twee punten start, heeft Nederland door de nipte nederlaag tegen Zweden niets meegenomen naar Noord-Duitsland.

Als de Oranjemannen het vanavond niet tegen de wereldkampioen redden is de halve finale verder weg, maar nog genoeg om voor te spelen. In Duitsland zijn namelijk ook startbewijzen voor het OKT te verdienen. Niet eerder kon de Nederlandse mannenploeg de Spelen ook maar ruiken.

Gastland Frankrijk, Denemarken als wereldkampioen en continentale winnaars Japan en Argentinië zijn al zeker van deelname aan het eindtoernooi deze zomer in Parijs. Daar komen nog de winnaar van het EK in Duitsland en kampioen van Afrika bij. Via het OKT vinden zes andere landen hun weg naar de Spelen en door plaatsing voor de hoofdfase is Oranje kanshebber.

Op het WK van 2023 hebben Spanje, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Egypte en Hongarije al een ticket voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi op zak. Als Nederland de aankomende week Kroatië, Oostenrijk, IJsland, Slovenië en Portugal voorblijft op de EK-ranking, mag de formatie van Staffan Olsson in de lente om een historische plaats op de Olympische Spelen spelen. Voor Europa liggen nog twee plaatsen open.

Foto: FotoReza

Advertentie