Skip to main content

Invalcoach Louw ziet Jong Oranje tegen Portugal, Hongarije en Kaapverdië groeien

By 19 april 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Oefenen tegen de leeftijdsgenoten van Portugal en Hongarije. De A-ploeg van Kaapverdië als toegift. Jong Oranje heeft volgens invalcoach Rick Louw nuttige dagen in Zuid-Europa tijdens de Garci Nations Cup achter de rug.

Advertentie

In juli komt het Nederlands jeugdteam uit op het EK voor B-landen. “Een plaats in de WK-playoffs staat dan op het spel”, legt Louw uit. Samen met Ricardo Clarijs was hij nog voor Pasen met Jong Oranje op pad. “Edwin (Kippers, red.) is normaal gesproken verantwoordelijk voor deze ploeg, maar moest bij het A-team als assistent aansluiten.”

Drie maal ging Nederland tijdens de Garci Nations Cup ten onder, maar vooral tegen Portugal (27-28, Niko Blaauw acht keer raak) en Hongarije (24-35, 14-16 bij rust) zagen Louw en Clarijs vooruitgang bij de nationale jeugdploeg. “Je merkt dat deze gasten sterker worden en bijvoorbeeld steeds vaker ervaring op BENE-Leagueniveau op doen. Jongens als Kaj Geenen van Bevo en Sander Bos, die bij Hurry-Up steeds meer speelminuten krijgt, zijn daar voorbeelden van.”

Jonathan Bromet
“Ook hebben we Jonathan Bromet aan het werk gezien. Een cirkelspeler met een Nederlands en Noors paspoort”, gaat Louw verder. Bromet, in de eerste twee oefenpartijen goed voor opgeteld zeven treffers, had zich na contact met Kippers op Papendal gemeld en maakte genoeg indruk om mee te gaan naar Portugal. “Hij speelt in de eerste divisie van Noorwegen. Roept geen ‘ja, maar’. Jonathan voert uit wat er gezegd wordt en geeft 110 procent.”

Op de laatste dag van de oefenstage heeft Nederland na de late afmelding van de Faröer Eilanden een officieuze oefenwedstrijd tegen de A-ploeg van Kaapverdië gespeeld. Vorig jaar nog actief op het WK in Egypte. “Die hebben we met 22-25 verloren. De koek was een beetje op, maar ook dan is het interessant om te zien wie van de jeugdinternationals op karakter kan doorzetten.”

Varna
In juli komt Oranje U20 in actie op de EHF Championship in Bulgarije. In Varna zit Nederland met Oostenrijk, Slowakije, Georgië en Turkije in groep B.

Foto: FotoReza

Advertentie