Skip to main content

Ivo Steins: “Stoppen op je hoogtepunt vind ik onzin”

Voor het nieuwe Handbal Inside Magazine sprak Ingrid Lemmens met Ivo Steins. Onlangs nam de 85-voudig Oranje-international afscheid van het Nederlands team, maar bij zijn club LIONS gaat hij zeker nog een tijd door, al zal dat het misschien niet meer als cirkelspeler zijn.

Advertentie

Zien we Ivo Steins volgend jaar in het doel van LIONS staan in de BENE-League of HandbalNL League? Lachend: “Haha, nee hoor, maar misschien niet meer altijd op de cirkel.” Na jarenlang cirkelspeler te zijn geweest in de nationale competities, kent hij dat trucje nu wel en wil hij kijken of hij ook op een andere positie in het veld nog van waarde kan zijn voor LIONS.

En dus gaat hij de komende maanden, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, onderzoeken of hij ook als middenopbouwer voor LIONS van betekenis kan zijn. “Ik heb bij Gemini, Sittardia en zelfs tot LIONS 2 als rechtshandige aanvallende rechteropbouwer gespeeld en moest het met name hebben van mijn inzet.

Bij het eerste van LIONS werd ik in mijn eerste jaren alleen ingezet als verdediger. Na mijn tweede seizoen had ik een gesprek waaruit bleek dat ze het zonde vonden dat ze maar de helft van mijn kwaliteiten gebruikten. Toen ben ik omgeschoold tot cirkelloper.” 

Hoogtepunt tegen Hongarije
Dat Steins onlangs besloot te stoppen na 85 interlands bij Oranje, was niet omdat hij het niet meer leuk vond, maar wel omdat hij er steeds minder plezier uit haalde en het zijn vrije tijd beperkte. “Het aantal speelminuten en daarmee ook mijn invloed op de teamprestaties werden steeds geringer,” legt hij uit.

“Samir Benghanem heeft het ongelofelijk goed gedaan en kreeg heel veel speeltijd, waar ik het ook volledig mee eens was. Maar ook als hij een mindere pot speelde, had hij nog genoeg krediet waardoor ik nog maar weinig in de plannen van de bondscoach voorkwam. En daarnaast moet ik eerlijk zijn, in de dekking ben ik ook niet superbruikbaar.”

Advertentie

Wie Steins naar zijn mooiste wedstrijd in het oranjeshirt vraagt, krijgt als antwoord: een wedstrijd tegen Hongarije in Veszprém een aantal jaar geleden. “Ik speelde daar een geweldig goede pot, mijn ouders waren komen kijken, dat was heel speciaal. We verloren wel, maar dat ik me daar mocht meten met de besten van de wereld, gaf veel energie.”

Stoppen op je hoogtepunt
Aan stoppen bij de kampioen van de BENE-League denkt hij nog lang niet, ondanks dat een aantal leeftijdsgenoten hem voorgingen. “Daar heb ik nog geen moment aan gedacht. Zolang ik geen fysieke ongemakken ondervind, wil ik nog een tijdje handballen. Ik ben ook van mening dat je zo lang als het kan moet doorgaan, net als Lambert Schuurs bijvoorbeeld heeft gedaan. Stoppen op je hoogtepunt vind ik onzin.”

Steins heeft over veel dingen een uitgesproken mening. Snij een onderwerp aan en hij zal het gesprek met je erover beginnen. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat er in het mannenhandbal veel moet gebeuren, met name aan de onderkant. “Er moet veel geïnvesteerd worden in nieuwe leden, maar ja, dat kost geld en tijd. Wil je over een aantal jaar nog genoeg handballende jongens hebben, dan zul je de clubs verantwoordelijk moeten maken voor het opleiden.

Clubs zijn gebaat bij een goede jeugdopleiding, want laten we eerlijk zijn, voor jongens uit de eigen streek of club komen mensen naar de hal. Niet voor die uit het buitenland gehaalde speler,” weet Steins. Hij voegt echter wel een kanttekening toe: “Clubs moeten dan ook wel worden beloond en gecompenseerd als een jeugdspeler geld opbrengt.”

Verplichting
“Ik denk ook dat je mij eerder na mijn handbalcarrière terugziet op organisatorisch gebied, dat ligt mij beter dan trainer worden of jeugdleden trainen op een basisschool. Want ik vind wel dat ik de verplichting heb om iets voor de club en de sport te blijven doen.

Het zou zonde zijn als er kennis en ervaring verloren zouden gaan. Ik zie mezelf wel gesprekken voeren met jeugdspelers zodat alles voor hen goed geregeld is: een goede trainer, prima faciliteiten. Maar ja, daar gaat veel tijd in zitten. Nee, laat mij voorlopig maar handballen.”

Wil je het volledige verhaal met Ivo Steins lezen? Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang editie 21 meteen in huis.

Tekst: Ingrid Lemmens
Foto: Tina Kolthof

Advertentie