Skip to main content

Jansen komt uit Hassloch, maar zal tegen Duitsland niet de saboteur zijn

Rechteropbouwer Tom Jansen (24) speelt morgenavond het WK-duel waar hij stiekem al zijn hele carrière naar snakt. De linkspoot van Oranje gaat het namelijk opnemen tegen het land waar hij is geboren en getogen: Duitsland.

Advertentie

“Heel mijn leven kijk ik naar deze wedstrijd uit”, opent Jansen het gesprek. Doorgaans is hij niet gewild door de Nederlande pers, maar met de cruciale partij met de Duitsers in aantocht blijft ook de telefoon van de Nederlands-Duitse rechteropbouwer rinkelen. “Is het bewijsdrang? Natuurlijk wil ik laten zien op dit niveau thuis te horen, want ik ben nooit opgeroepen door Duitsland. Vooral is het een wedstrijd met veel rivaliteit.”

De ouders van Jansen komen uit Huizen, maar hebben de lange schutter van VfL Gummersbach in Duitsland groot gebracht. Letterlijk, want Jansen is samen met Niels Versteijnen en Jasper Adams de langste van Oranje.

Alleen het Limburgs is lastig
“Sinds ik bij Oranje in beeld ben, ben ik met de Nederlandse taal aan de slag gegaan”, vertelt Jansen. “Als kind had ik daar geen zin in. Ik had alleen maar Duitse vriendjes en die zag ik vaker dan mijn familie uit Nederland. Later ben ik in gaan zien dat het belangrijk is ook de Nederlandse taal te gaan leren. Helemaal toen ik bij Oranje kwam. Ik vind het belangrijk dat ik moeiteloos met mijn teamgenoten kan communiceren.”

Advertentie

“Ik ben met mijn ouders gaan oefenen. Daar heeft wel wat tijd in gezeten. Vroeger vond ik het vreselijk wanneer ik door hen werd verbeterd”, lacht hij. “Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst naar Nederland kwam om met de nationale ploeg te trainen was vooral het Limburgs lastig voor mij. Daar begreep ik maar heel weinig van, haha. Gelukkig is dat probleem nu verholpen.”

Nieuw in Gummersbach
Tijdens de eerste vier wedstrijden op het wereldkampioenschap is Jansen vooral ingezet als stand-in van Kay Smits. “Hij is bezig aan een heel sterk WK. Daar geniet ik van”, is Jansen vriendelijk. “Ik probeer hem rust te geven. Verdedigend denk ik dat ik dat goed oppak. Verder hoop ik dat ik ook in de aanval mijn aandeel in het spel heb. Zodat Kay met een gerust hart even kan gaan zitten.”

Sinds de zomer speelt Jansen op het hoogste niveau van Duitsland. Hij heeft de stap van TV Grosswallstadt naar Bundesliga-club VfL Gummersbach gemaakt. “Over mijn eerste weken in Gummersbach ben ik niet tevreden geweest. Ik had even nodig mijn plekje in de nieuwe ploeg te vinden. Inmiddels gaat het veel beter.”

Gunfactor voor Oranje
Jansen krijgt tijdens het eindtoernooi in Polen en Zweden veel appjes van Duitse vrienden. “Ze zijn onder de indruk van Nederland. Zelfs een beetje fan van ons spel. We willen morgen graag laten zien wat we hebben. Nederland is in vergelijking met Duitsland een klein handballand, maar op dit wereldkampioenschap maken we best indruk. Vanuit Duitsland voel ik zelfs een bepaalde gunfactor voor Oranje.”

“Ik ga morgenavond niet de saboteur spelen”, maakt Jansen duidelijk met een lach. “Er staat veel op het spel en tegen Noorwegen hebben we bewezen heel gevaarlijk te zijn. Veel jongens bij Oranje spelen in Duitsland en kijken uit naar het WK-duel. Wij zijn een team om in de gaten te houden.”

Foto: FotoReza

Advertentie