Skip to main content

Janssen via omweg in Champions League: “Ben er echt wel trots op”

Naast internationals als Debbie Bont, Angela Malestein en Inger Smits laat ook de Limburgse Ellen Janssen (24) zich dit weekend in de Champions League zien. Onder de lat bij het Tsjechische DHK Banik Most.

Advertentie

De kampioen van Tsjechië is toegevoegd aan het deelnemersveld van het kampioenenbal. Janssen: “Een boost voor de club, maar ook het handbal in het land. Het werkt motiverend dat je als landskampioen mag uitkomen in de Champions League.”

De oud-doelvrouw van onder meer V&L en Dalfsen spreekt met een Duitse tongval en moet soms zoeken naar de juiste, Nederlandse woorden. “Mijn ouders pesten me er wel eens mee. Niet zo gek, want ik heb al heel lang een relatie met een jongen uit Duitsland.”

Heel veel mogelijkheden
In 2018 trok Janssen naar Duitsland. Toen ze bij HC Leipzig tekende had ze niet gedacht vier jaar later in de Champions League te gaan spelen. “In Leipzig speelde ik in de derde Bundesliga. Toen ik na twee jaar bij Mainz terechtkwam en uiteindelijk weg moest, is mijn spelersmakelaar goed gaan zoeken. Uit de Bundesliga was er geen interesse voor mij”, legt Janssen uit. “Ik wilde graag op het hoogste niveau blijven spelen en toen kwam Most voorbij.”

Advertentie

Het werd DHK Banik Most. “Voor veel clubs uit West-Europa een onbekende club. Maar na een proeftraining beviel het mij meteen heel goed. In Oost-Europa wordt sport enorm gefaciliteerd. In Most zijn heel veel mogelijkheden. Vorig seizoen trainden we tien keer per week. Omdat we nu Europees spelen en ook doordeweeks moeten inhalen, trainen we dit seizoen iets minder vaak. Maar de vele mogelijkheden bij Most blijven er.”

Hoofdronde is andere koek
“De Champions League vind ik heel gaaf, daar kan ik eerlijk over zijn. Een droom die uitkomt. Ben er echt wel trost op”, klinkt Janssen enthousiast. “Met Dalfsen hebben we eens in de voorronde gespeeld, maar de hoofdronde is andere koek. We staan straks tegenover alle wereldsterren. Ook kom ik oud-maatjes van de HandbalAcademie tegen. Dione Housheer, Merel Freriks en Bo van Wetering.”

Op zondag komt SG BBM Bietigheim op bezoek in Tsjechië. “Most is een echte arbeidersstad. Niet mooi, maar het heeft ook charme en prachtige plekjes”, vertelt de goalie. “De club daarentegen is juist heel warm en familiair. Ik ben twee jaar geleden goed opgevangen en krijg steeds meer vertrouwen van de trainer. Ik hou het hier nog wel even uit.”

Erg jong, niet kansloos
“Ik zie ons als de underdog in de poule, we zijn erg jong, maar kansloos acht ik ons niet”, besluit Janssen over het avontuur op het allerhoogste podium van Europa. “Veel teamgenoten komen uit in de nationale ploeg van Tsjechië en beheersen het snelle spelletjes. Ik denk dat we een aanwinst voor de Champions League kunnen zijn!”

Advertentie