Skip to main content

Clarijs over WK U20: “Natuurlijk zou het mooi zijn de kwartfinale te halen”

Na de competitie heeft Jong Oranje haar pijlen op het WK U20 gericht. Jeugdbondscoach Ricardo Clarijs (34) mikt op een zo lang mogelijk verblijf in Noord-Macedonië.

Advertentie

Op 19 juni opent het Nederlands jeugdteam om 13:30 het wereldkampioenschap tegen Iran. Daarna volgen in de poulefase, Clarijs en co zitten in groep A, Brazilië en Roemenië.

“Van de eerste twee tegenstanders is weinig informatie bekend. Het is leerzaam nieuwe speelstijlen tegen te komen”, vertelt Clarijs. “Je kunt zo maar de volgende Bruna de Paula treffen. Dan krijg je een moeilijke middag.”

Mulder en Jordaan
Op het vorige wereldkampioenschap in 2022 eindigde Jong Oranje op een knappe plaats vier. Een jaar geleden moest Nederland op het EK genoegen nemen met plek negen. Clarijs: “Het zou mooi zijn wanneer we de hoofdfase halen en daarna nog iets hebben om voor te spelen.”

Advertentie

“Talentontwikkeling gaat de aankomende weken voor prestatie”, vervolgt hij. In Noord-Macedonië zal voormalig hoofdtrainer van E&O Jan Gerald Mulder de assistent van Clarijs zijn. Patrick Jordaan gaat voor de keepers, Bianca Schanssema en Nikki van der Vorst, mee naar Skopje. “Maar natuurlijk zou het mooi zijn de kwartfinale te halen. Dan treffen we misschien wel Zweden of Duitsland. Dat zijn wedstrijden waarin je heel veel leert.”

Viaplay
In aanloop naar het WK U20 heeft Clarijs een korte lijn met bondscoach van de A-ploeg Per Johansson. “Hij is erg betrokken en begaan. Per heeft ook jeugdinternationals als Alieke van Maurik, Daphne Luchies en Judith van der Helm een jaar geleden al in Oranje laten debuteren. Zo kent het grotere publiek deze meiden al. Ik denk dat het WK een leuk toernooi gaat worden om te volgen.”

Viaplay zendt het wereldkampioenschap uit. Alle wedstrijden van Jong Oranje zijn met Nederlands commentaar te volgen.

Meteen door naar Zweden
“Na het toernooi in Noord-Macedonië stap ik meteen op het vliegtuig naar Zweden. Daar vervolgt de A-ploeg de voorbereiding op de Olympische Spelen”, aldus Clarijs. Het wordt een drukke zomer voor jeugdbondscoach die eind vorige maand voor de tweede keer vader is geworden.

De jeugdbondscoach besluit: “Ik denk dat we een stabiele groep hebben met een aantal sterke verdedigers. Ook aanvallend beschikken we over individuen met wapens. Als we kunnen pieken zie ik ons lang meedoen. Dat is ook het doel.”

Programma groepsfase Jong Oranje:
Woensdag 19 juni, 13:30, Nederland – Iran
Donderdag 20 juni, 18:00, Nederland – Brazilië
Zaterdag 22 juni, 15:45, Roemenië – Nederland

Foto: FotoReza

Advertentie