Skip to main content

Jeugdinternational Van Galen staat na EK steviger in haar schoenen

By 10 november 2021november 11th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

De pas 19-jarige Senna van Galen is bij VOC een van de troeven onder de lat van Rachel de Haze. Sinds de zomer durft de jonge goalie écht haar mond open te trekken.

Advertentie

Afgelopen weekend tegen VZV (31-23) zag Van Galen positiegenoot Romy Verweij tussen de Amsterdamse palen uitblinken. Dit seizoen is het op eredivisieniveau even vaak omgekeerd het geval. “Ik ben heel tevreden met het aantal speelminuten dat ik maak”, legt Van Galen uit. 

Trainer/coach van de landskampioen De Haze begroette tijdens de start van de voorbereiding een doelvrouw met hernieuwde energie. Op de EHF Championship in Noord-Macedonië was Van Galen heel erg belangrijk voor Jong Oranje dat ten koste van finalist Polen goud pakte. “Een fantastisch toernooi. Ik speelde ook goed. Dat heeft me erg in mijn hoofd geholpen. Het heeft me een stuk zekerder gemaakt”, legt Van Galen uit. 

Gemini uit Zoetermeer
“Voorheen durfde ik tegen de eredivisiemeiden bij VOC nooit mijn mond open te trekken, maar dat lukt steeds beter. Als het moet zeg ik wat er gebeuren moet. Na de zomer is het kwartje gevallen. Dat moet ook als ik verder komen wil”, vervolgt ze.

Advertentie

In geboortestad Zoetermeer raakte Van Galen drie seizoenen geleden even op een dood spoor. Bij eerste divisionist Gemini vertrokken toptalenten Nyala en Zion Krullaars en ging de club zich op breedtesport richten. “Toen zat ik al op de handbalschool en later Oranje U16. Ricardo Clarijs heeft me uitgenodigd op vrijdag bij VOC te trainen zodat ik in totaal op vijf zaaltrainingen kwam. Een jaar later ben ik overgestapt naar de club uit Amsterdam.”

Naar het buitenland
“Een spannende, maar ook heel goede stap voor mij”, legt Van Galen uit. In de hoofdstad moest ze leren sterk in haar schoenen te staan. “Daarna heb ik er ook voor gekozen naar de HandbalAcademie te gaan. Iets waarvan ik eerst had gedacht dat niet snel te doen, ik ben nogal een moederskindje. Maar ik ben nu bezig aan mijn tweede jaar en het bevalt.”

Van Galen is uit haar schulp gekropen. “Nu denk ik ook wel aan de stap naar het buitenland, terwijl die gedachte lang niet door mijn hoofd is gegaan”, geeft de jeugdinternational toe. “Ik doe zoveel voor de sport en mag me in de eredivisie laten zien, waarom zou ik er dan niet helemaal voor gaan? Ik geef het een goede kans. Het halen van de A-ploeg is het uiteindelijke doel geworden.”

HandbaL Venlo
“Ik denk dat ik goed kan samenwerken met het blok. Goed zicht heb ik op afstandsschoten”, noemt Van Galen haar pluspunten op. Wat moet beter? “Moeite heb ik met ballen rond mijn voeten. Dan zie ik er als een stuntelaar uit. Ook omschakelen naar de aanval moet beter.”

Eerst focus op VOC, want de achterstand van de Amsterdammers op koploper HandbaL Venlo is twee punten. “We zijn nog te wisselvallig. Dat komt ook door de jonkheid in de ploeg. Soms zakken we ver weg. Dat mag ons als HandbaL Venlo naar Amsterdam komt niet overkomen”, besluit Van Galen stelliger dan voorheen. 

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie