Skip to main content

Jildou Meijer: “Bij Kwiek krijgt de opleiding veel aandacht”

Kwiek is de verrassende club in de top-5 van de eredivisie. Met duidelijk beleid hoopt de ploeg van Jildou Meijer (37) de aankomende jaren op meer.

Advertentie

In de lente zwaaide Kwiek het trainersduo Olga Assink/Arjan Averink en meerderde basisspelers uit, maar van een herstart met groeipijn is in Raalte geen sprake. Met zes punten uit vier duels staat Kwiek op een knappe vierde plaats.

“Van buitenaf werd misschien verwacht dat we een stuk zwakker aan het nieuwe seizoen zouden beginnen, maar wij hebben gewoon ons plan waarin we geloven gevolgd”, maakt Meijer meteen duidelijk. “Bij Kwiek krijgt de opleiding veel aandacht en daarom hebben we na het vertrek van een aantal speelster ons ook niet echt op de markt begeven.”

Kippers in de mail
Talenten zijn bij Kwiek doorgeschoven. “Die hebben geen wenmoment nodig, omdat ze al jaren bij de club of in de omgeving spelen en allemaal op dezelfde manier zijn opgeleid. Daarnaast ben ook ik vanuit de opleidingsploeg doorgestoten naar het eerste team van Kwiek. Zo heb ik goed zicht op de inhoud van de teams.”

Advertentie

Meijer werd samen met Edwin Kippers als hoofdcoaches van Kwiek aangesteld. Door het avontuur van laatstgenoemde bij de nationale ploeg van Saoudi Arabië, staat Meijer alleen aan het front. “Maar ik heb veel contact met Edwin”, legt de inwoonster van Delden uit. “Edwin helpt mee met het maken van analyses. Ook vanuit China waar zijn team nu traint. Het enige nadeel is dat de WiFi daar soms zwak is. Ondanks het tijdverschil zat er na afgelopen weekend toch tijdig weer een documentje in mijn mail.”

Kampioenspoule halen
Op twintigjarige leeftijd liep Meijer een kruisbandblessure op waarna ze zich ging focussen op het trainersvak. De Overijsselse heeft bij haar huidige vereniging meerdere teams getraind, is aangesloten bij Handbalschool Twente en keek in Deurningen bij DSVD over de schutting. “Verder ben ik locatiemanager in de kinderopvang”, vult Meijer aan. “Ik kan nog niet van al dat handbal leven.”

Toch maakt Meijer als hoofdcoach van Kwiek naam. De rood-zwarten waren deze maand al te sterk voor E&O, PSV en DSVD. “We willen de kampioenspoule halen en dan zijn dat ook de teams waar je punten tegen moet halen”, blijft ze realistisch. “Niet alle speelsters hebben al veel ervaring op eredivisieniveau waardoor ik nog wel wat moeilijke momenten in de competitie verwacht.”

Exterkate niet, Marsman wel
Bouwen doet Kwiek zonder toptalent Sophie Exterkate die voor VOC koos. Wel wist de club Elisa Marsman te behouden. “Natuurlijk heeft ook zij aanbiedingen van de sterkere teams in de eredivisie gehad, maar we hebben Elisa ons plan uitgelegd. Er is duidelijkheid en een pad. Daar gelooft Elisa in.”

“Als technische staf zijn we tevreden met de manier waarop we groeien. We bepalen hoe we in de dekking staan, de tegenstander stilleggen en zo weer kunnen aanvallen”, vervolgt Meijer. “Dat is hoe de hele damesselectie, dus ook het tweede in de eerste divisie, aan de wedstrijd moet beginnen. Daar geloven we bij Kwiek in en zullen we aan vasthouden.”

Zaterdagavond gaat Kwiek op bezoek bij Volendam. Meijer besluit: “Een nieuwe test. Volendam schat ik sterker in dan de ploegen waar van we gewonnen hebben. Edwin en ik zijn al druk aan het analyseren.”

Foto: FotoReza

Advertentie