Skip to main content

Johansson boos: ”Is geregisseerd succes even bevredigend?”

Bondscoach van Oranje Per Johansson heeft flinke kritiek geuit op de Scandinavische organisatoren van het WK. De Zweed is verontwaardigd over een artikel dat in de Zweedse media verscheen, waaruit blijkt dat de drie gastlanden zichzelf een eenvoudiger speelschema hebben toebedeeld.

Advertentie

Voorafgaand aan de eerste WK-wedstrijd van Zweden berichtte het Zweedse nieuwsblad Sportbladet hoe de organisatoren – Zweden, Noorwegen en Denemarken – probeerden zichzelf een eenvoudige weg naar de halve finale te verschaffen. Dit deden ze door al vóór de loting acht teams in de acht verschillende groepen te plaatsen, hun bondscoaches een team te laten kiezen om in de tussenronde tegen te spelen en een compromis te sluiten.

Volgens deze opzet zouden Zweden, Noorwegen en Denemarken – mochten ze hun wedstrijden in de hoofdronde winnen – elkaar of Frankrijk niet tegenkomen in de kwartfinale. Johansson is hierover verontwaardigd. Op zijn X-account (voorheen Twitter) schrijft hij: “In het verleden stond sport voor fair play en gelijke kansen. Nu lijkt het erop dat degenen die het hardst schreeuwen, het meeste krijgen. Sport, en specifiek handbal, weerspiegelt de samenleving.”

Het spel achter de schermen
Johansson vervolgde met de opmerking dat Scandinaviërs hebben geleerd van het ‘spel achter de schermen’ zoals alle andere landen. Hij uit zijn teleurstelling over het feit dat ze nu precies hetzelfde doen als de landen waarnaar ze al tientallen jaren met de vinger wijzen.

“Als we het artikel juist interpreteren, zitten de organisatoren vooraf samen en bespreken ze tegen welke teams ze willen spelen, om vervolgens tot een compromis te komen voor de beste oplossing voor iedereen. Is een geregisseerd succes even bevredigend als een eerlijk behaalde overwinning?”, vraagt de bondscoach zich af.

Oranje won op het WK alledrie haar poulewedstrijden en neemt het in de hoofdronde op tegen Spanje, Oekraïne en Brazilië. Het eerste duel met Brazilië staat voor aanstaande woensdag gepland.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie