Skip to main content

Johansson: “Na de Golden League nemen landen ons weer heel serieus”

Door de zegereeks in de Golden League kunnen de Oranjedames zich niet meer verschuilen. Dat beseft ook Per Johansson zich. Het hoofd van de Zweedse bondscoach maakt in aanloop naar het EK overuren.

Advertentie

Aan het begin van de week had Johansson zijn EK-ploeg vrij gegeven. Zelf bracht de Zweed de 24 uur zonder handbal door op Papendal: “Ik heb geprobeerd te relaxen. Ben aan de bar gaan zitten en heb een biertje besteld. Al vrij snel liep mijn hoofd weer over van tactieken en heb mijn laptop erbij gepakt.”

De poging te ontspannen mislukt. Na de drie oefenzeges in de Golden League is Johansson gebrand. “De situatie is heel anders dan een maand geleden”, geeft hij toe. “Toen werd vooral gevraagd naar de afwezigen. Larissa, Lois, Danick. Nu we Noorwegen hebben verslagen wil de Nederlandse media weten of we voor een medaille gaan.”

Nieuwe leider
De Oranjedames hebben in Stavanger vertrouwen getankt. Johansson: “Er zit veel potentie in deze groep. Ik hoop dat de meiden op zo’n groot podium kunnen pieken. Nieuwe sterren kunnen op een EK gemaakt worden. We gaan niet meer als underdog naar Skopje. Na de Golden League nemen landen ons weer heel serieus. Dat is voor deze groep dan weer nieuw.”

Advertentie

Johansson doelt op speelsters als Yara ten Holte, Merel Freriks en ook Inger Smits. Zij moeten er bij afwezigheid van Tess Wester, Danick Snelder en Lois Abbingh staan. Johansson heeft Smits tot de hersenen van de ploeg benoemd. “Ze heeft in de Champions League laten zien dat te kunnen en nu in de voorbereiding ook bij het Nederlands team”, aldus de Zweed. “Ze moeten onze leider zijn.”

Appen op de vrije dag
De spelmaker van SG BBM Bietigheim kijkt erg uit naar het EK dat over twee dagen voor Oranje start met de partij tegen Roemenië. “Ik heb altijd geaasd op deze rol in het team en nu is het eindelijk zover”, is Smits opgetogen. “Heb geduld moeten opbrengen en ook vaak vanaf de bank moeten toekijken. De afgelopen twee oefentoernooien heeft Per me veel vertrouwen gegeven. Dat voelt lekker.”

“Ja, je kunt spreken van een behoorlijke klik tussen hem en de groep”, verklapt Smits. Johansson praat met de Limburgse veel over spelsystemen. “Hij appte me zelfs op de vrije dag. Over wat we zouden moeten spelen tegen Roemenië. Toen heb ik hem vriendelijk gezegd dat ik niet aan het werk was, haha. Van Per kan ik het hebben. Hij weet ons te raken.”

Laptop maar weer open
Aan het eind van het interview schiet Johansson Smits aan. Nadat hij plannen heeft gemaakt om met Ricardo Clarijs te lunchen, wil hij voorafgaand aan het hapje met de assistent nog even met zijn middenopbouwer zitten. Smits, net zo’n liefhebber van het spelletje als Johansson, knikt en stemt in. Weer gaat de laptop open.

“Een saai antwoord op de vraag wanneer ik na het EK tevreden ben is als ik zeg wanneer de meiden samen met de staf alles gegeven hebben”, besluit Johansson. Het eerlijke antwoord klinkt zo: “Je wilt iets om je nek hangen. Daarom zitten we in dit vak. We zullen vechten like hell om zover te komen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie