Skip to main content

Johansson werkt zonder wereldkampioenen toe naar EK

By 1 september 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Over twee maanden is al het Europees kampioenschap. Op de longlist van bondscoach Per Johansson ontbreekt een aantal kopstukken.

Advertentie

Lois Abbingh en Tess Wester zijn zwanger. Door een zware knieblessure moet ook Larissa Nusser afhaken voor het eindtoernooi. Tevens is het meespelen van aanvoerder Danick Snelder (foto) hoogst onzeker.

Andere keepster?
Het kwartet ontbreekt in de voorselectie. Johansson heeft 27 speelsters een uitnodiging gedaan voor de Golden League. Een oefentoernooi dat eind september en begin oktober plaatsvindt in Denemarken. De Zweedse bondscoach moet zonder de genoemde kopstukken toewerken naar het EK.

Naast doelvrouw Yara ten Holte, die vorig jaar indruk maakte in de Champions League, heeft Johansson nog een drie andere keepster opgeroepen om te strijden om het plaatsje van Wester. Ook Rinka Duijndam heeft zich weer beschikbaar voor Oranje gesteld.

Advertentie

Wolfs en consorten
Op de lijn van Snelder kan de bondscoach een beroep doen op Merel Freriks. Met de transfer naar Brest Bretagne laat de Drentse zich ook aankomend jaar zien op het hoogste podium van Europa. Verder: Tamara Haggerty en Nikita van der Vliet. Allebei actief in Denemarken. Jeugdinternational Pipy Wolfs is nieuw bij de A-ploeg.

In juli was zij, getransfereerd van eredivisionist VOC naar het Spaanse Elche, actief op het WK in Slovenië. Nederland werd derde. Als assistent van Ricardo Clarijs maakte Johansson het wereldkampioenschap van dichtbij mee. Naast Wolfs maken onder meer ook Lynn Kuipers, Roos Daleman, Amber Verbraeken en de pas 17-jarige goalie Bianca Schanssema kans mee te gaan naar Denemarken.

Noorwegen en Zwisterland
Eind september opent Oranje de Golden League tegen het thuisland. Op 1 en 2 oktober wordt tegen respectievelijk Noorwegen en Zwitserland geoefend. Alles zonder wereldkampioenen Abbingh, Wester, Nusser en Snelder.

Foto: FotoReza

Advertentie