Skip to main content

Jong Oranje haalt hoofdfase van EK niet

Jong Oranje is op het EK uitgeschakeld om de hoofdprijzen. In het derde groepsduel in Roemenië moest Nederland Zweden in de slotfase laten passeren: 27-24.

Advertentie

Na de overwinning van groepsgenoot Zwitserland op Kroatië eerder op de speeldag wist de formatie van jeugdbondscoach Ricardo Clarijs (foto) en luxe assistent Per Johansson welke klus het klaren moest. Alleen bij winst met zes verschil op Zweden zou Jong Oranje ten koste van de ongeslagen Scandinaviërs naar de hoofdfase van het EK gaan.

Met treffers op rij vanuit de rechterhoek zorgde Donna Bakker voor hoop bij de ploeg in het zwart-oranje. In het uur in Roemenië keerde doelvrouw Bianca Schanssema, na het eindtoernooi meldt ze zich in Denemarken bij haar nieuwe club København Håndbold, enkele strafworpen.

Van Maurik en Maarschalkerweerd
Bij rust stond Nederland met 11-12 voor. Tot 20-22 hield de nationale jeugdploeg zicht op de stunt en de hoofdfase. In het slot ging Jong Oranje alsnog de boot in.

Advertentie

Rechterhoek van landskampioen VOC Donna Bakker vond het Zweedse net zes keer. Na de nederlaag en vijf treffers werd Alieke van Maurik, in het nieuwe seizoen teamgenoot van Bakker in Amsterdam, als uitblinker aan de zijde van Nederland naar voren geroepen. Ook cirkelspeelster Romée Maarschalkerweerd scoorde tegen Zweden vijf keer, maar maakte door haar derde tijdstraf het einde van de partij niet meer mee.

Negen tot en met zestien
Jong Oranje blijft na drie EK-wedstrijden steken op twee punten. Die werden op vrijdag tegen Kroatië opgepikt (34-26). Beide landen gaan de aankomende week om plaats negen tot en met zestien van Europa spelen.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie