Skip to main content

Jong Oranje staat op kruispunt op WK

Jong Oranje kan zich vanavond tegen Brazilië al plaatsen voor de volgende fase van het WK. Dan moet ook het tweede groepsduel in Skopje gewonnen worden.

Advertentie

Door de 34-11 overwinning op Iran staat Nederland na één speeldag eerste in poule A. Groepsgenoot Roemenië versloeg ternauwernood Brazilië (26-25) en heeft net als Jong Oranje twee punten. De aanstaande opponent van de nationale jeugdploeg wacht zo nog op de eerste punten van het wereldkampioenschap en dat is gunstig.

Om 13:30 is Iran – Roemenië. Bij een zege van de nummer twee van de poule heeft de ploeg van Ricardo Clarijs en assistent Jan Gerald Mulder genoeg aan winst op Brazilië om het verblijf in Noord-Macedonië met een week te verlengen, want de top-2 van de groep gaat door naar de laatste zestien.

Na vanavond kan Jong Oranje al door zijn. Als Brazilië aan het langste eind trekt, moet Nederland zaterdagmiddag om 15:45 tegen Roemenië alles uit de kast halen en wordt het tevens rekenen geblazen.

Advertentie

Tweede achter Argentinië
Als nummer twee van Zuid en Centraal Amerika hebben de Brazilianen zich geplaatst voor het wereldkampioenschap. In de finale van het continentale kampioenschap bogen de geel-groenen, twee jaar geleden 22ste op het WK in Slovenië, met 28-22 voor Argentinië.

Heel lang kon Brazilië gisteren mee met groepsfavoriet Roemenië. Na een kwartier stond de underdog zelfs vijf voor. Met zeven doelpunten werd de handige Lorenna Loyane de Souza Santos Silva de topschutter aan Zuid-Amerikaanse zijde. Zij is ook de smaakmaker.

Jong Oranje spaarde gisteren tegen Iran de krachten. Op Jalisha Loy na zette Clarijs al zijn jeugdinternationals aan het werk. Sterkhouders Loïs van Vliet (foto), Alieke van Maurik en doelvrouw Bianca Schanssema keerden na de 16-3 ruststand niet meer terug op de vloer.

Opnieuw Viaplay
De poule van Nederland kruist vanaf zondag met groep B. Daar zijn oefenpartner Egypte, een week geleden in Debrecen zegevierde Oranje met 22-15, en Zwitserland met twee punten gestart.

Nederland – Brazilië begint vanavond om 18:00. Het WK-duel is opnieuw op Viaplay te zien.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie