Skip to main content

Jonge BENE-Leaguedoelman De Lange vreet alle tips van specialisten om hem heen

Met Evan de Lange (18), lid van het Rookie Team van Mizuno, onder de lat wist Volendam afgelopen dinsdag koploper Aalsmeer te laten struikelen (32-30). Geen reden voor een jubelstemming, als het aan de jonge doelman van de Noord-Hollanders ligt. 

Advertentie

Met genoeg stops speelde De Lange een mooie rol in de derby tussen Volendam en Aalsmeer. In de zomer is de jeugdinternational met trainer/coach Geert Hinskens overgekomen van het gedegradeerde Quintus. “Er staat in Volendam een heel nieuwe groep. Dat was in het begin wel even zoeken, vooral binnen het veld. Buiten de lijnen klikte het al snel”, vertelt De Lange.

Hij, Thimo Axt, Oskar Schöll, Lucas Schneider, positiegenoot Craig McClelland en José Pocas uit Portugal zijn nieuw bij de oranje-zwarten. Opnieuw moet Volendam, in de lente nog finalist om de landstitel, bouwen. “Natuurlijk is het verwachtingspatroon bij deze club heel anders dan bij Quintus”, legt De Lange uit. “Craig en ik moeten het vertrek van Rob Goudriaan en Dennis Schellekens opvangen. Heel goede keepers. We hebben meteen gezegd: wij zijn geen Rob en Dennis.”

Mindere beurt tegen Sporting Pelt
Volendam ging in de eerste twee beurten in de BENE-League nog ten onder. “Het zat ons tegen Achilles Bocholt en Sporting Pelt niet mee”, aldus De Lange. Het duel tegen laatstgenoemde opponent heeft de jonge goalie onthouden. “Toen was ik niet goed genoeg. Juist die wedstrijden probeer ik grondig te analyseren. Natuurlijk koester ik de mooie momenten, maar ik wil vooral leren van mijn fouten.”

Advertentie

“Na de wedstrijd tegen Aalsmeer ben ik met een glimlach op bed gegaan. Heerlijk om er als ploeg tegen de koploper te staan. Maar de volgende dag moet ik me op de HandbalAcademie gewoon weer vroeg melden. Ik wil ook niet stilzitten”, klinkt het verstandig uit de mond van de tiener.

Met U20 én U18 op pad
In de zomer werd De Lange op het EK voor B-landen U20 verkozen tot beste doelman. Een prachtige prestatie. Terwijl hij ook nog mee moest naar Israël met Oranje U18. Uitgerekend tegen zijn leeftijdsgenoten in Tel Aviv  haalde De Lange een minder hoog niveau. ““Mijn vader heeft me geleerd dat ik zo goed ben als mijn laatste wedstrijd. Ik wil blijven leren. Keepen is een ervaringsvak en ik ben nog jong. Daarom ben ik zo blij met de specialisten om mij heen.”

“Bij Volendam werk ik samen met Gerrie Eijlers. Die heeft natuurlijk bakken aan ervaring. Ook luister ik goed naar mijn collega Craig. Hij is ook nog maar begin twintig, maar heeft al in bijvoorbeeld de Portugese competitie gespeeld”, vertelt De Lange. “Op de HandbalAcademie word ik getraind door Patrick Jordaan. Nog zo’n kenner. Ik probeer altijd goed te blijven luisteren.”

Potten winnen
Als Papendal-product spreek De Lange veel over processen. Nu hij bij een grotere club speelt, wil de Rookie van Mizuno blijven leveren. “Er wordt verwacht dat Volendam potten wint. Ik durf geen uitspraak te doen over het verdere verloop van de competitie. Wel denk ik dat er een ploeg staat en natuurlijk ben ik blij wanneer ik het team helpen kan. Of er nu langzaamaan rekening met mij onder de lat gehouden wordt? Daar ben ik niet mee bezig. Ik laat me niet snel door dat soort zaken afleiden.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie