Skip to main content

Kameraadschap is troef bij E&O

By 27 februari 2020Eredivisie, Voorpagina

Door nederlagen tegen achtereenvolgens Tachos, Hellas en Quintus leek het seizoen van oud-koploper E&O als een nachtkaars uit te gaan. Tot Lex Baas (20) en consorten zich in de vorige speelronde weer op de tweede plaats in de eredivisie meldden.

Advertentie

Pas na tien duels werd E&O, in november 2019, voor het eerst geklopt dit seizoen. Door de sterke seizoensstart kreeg Emmen hoop op BENE-Leaguehandbal. Tot een zeer zuinige periode aanbrak. “Iedereen wil graag van de koploper winnen. Het hoge niveau hebben we niet vol weten te houden”, opent Lex Baas het gesprek.

De bonkige cirkelspeler uit het Drentse dorp Exloo is 20 jaar. Onder trainer/coach Freek Gielen is Baas omgetoverd tot cirkelspeler. Vanaf de lijn zag hij E&O na een vliegende start ver terugzakken. “Een valkuil van een jonge ploeg is dat ervaring vaak mist. Op belangrijke momenten konden we de rust en overzicht niet bewaren. Dat heeft ons punten gekost.”

Eenheid
Baas maakt onderdeel uit van de jeugdige hoofdmacht van de oud-landskampioen. In 2013 werd E&O gered van de financiĆ«le ondergang, waarna het bestuur van de club alle pijlen op de jeugdopleiding richtte. “Het voelt als een eenheid”, vertelt Baas met trots. “Ik speel al vanaf de jeugd met deze jongens. Het zijn mijn kameraden. Dat zorgt ervoor dat de boel bij elkaar blijft.”

Advertentie

“We hebben geen vedettes in de ploeg”

Vorig seizoen eindigde E&O op de zesde plaats. In de zomer wisten de groen-witten de selectie intact te houden. Een jaar rijper zijn de Emmenaren de competitie gestart en met nog twee duels te gaan staat E&O tweede. De top-2 van de eredivisie, Quintus is al zeker van de koppositie, speelt om promotie naar de BENE-League.

Belangrijkste fase
“Ik zie het graag gebeuren dat E&O weer een club van formaat wordt”, gaat Baas verder. “Wanneer je weer tweede staat gaat het natuurlijk kriebelen. Je denkt aan de BENE-League. Maar zover mogen we nog niet kijken. Daarvoor moeten we nog heel veel wedstrijden winnen en het is gebleken dat we nooit op halve kracht kunnen aantreden. Het kan alle kanten op.”

E&O heeft evenveel punten als belagers Hellas en BFC: 26. Het doelsaldo van de Drentse club is op dit moment het best. “We hebben geen vedettes in de ploeg. Dat is fijn werken. De betrokkenheid binnen de selectie is groot. De belangrijkste fase van de competitie breekt aan.”

Volendam 2
Baas en zijn ploeggenoten gaan zaterdagavond op bezoek bij Volendam 2. In de laatste speelronde komt Aalsmeer 2 op bezoek in Emmen. De reserveploeg was in de elfde speelronde verantwoordelijk voor de eerste seizoensnederlaag van E&O.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie