Skip to main content

Kersvers international Kleijkers heeft in slotweken met LIONS veel om voor te spelen

Opgelucht is Martijn Kleijkers (23) dat hij met LIONS het seizoen mag afmaken, maar ook gaat er spanning door het lijf van de cirkelspeler. De kersverse international wacht op bericht uit een buitenlandse competitie.

Advertentie

Met het Belgische Visé speelt LIONS aankomend weekend tijdens de Final4 van de BENE-League om één plaats in de eindstrijd. “Juist in belangrijke wedstrijden wil ik er staan”, vertelt Kleijkers. “Ik wil bewijzen om te kunnen gaan met de spanning. Je weet nooit wie meekijkt.”

Aan het begin van dit seizoen keek de Limburger nog heel anders naar zijn eigen handbalwereld. Kleijkers had niet kunnen voorstellen dat LIONS failliet zou raken én dat de cirkelspeler zelf op een EK debuteerde. “Rond mijn entree op het Europees kampioenschap is het heel snel gegaan.”

Uitgerekend tegen wereldkampioen Denemarken
In januari raakte positiegenoot Samir Benghanem zwaar geblesseerd aan zijn knie, waarna Kleijkers als debutant naar Duitsland werd gehaald. “Ik heb geen tijd gehad om zenuwachtig te zijn”, lacht Kleijkers die in Hamburg tegen uitgerekend wereldkampioen Denemarken zijn debuut voor de nationale ploeg maakte. “Zonder een keertje mee te trainen. Vlak voor de warming-up heb ik even goed de arena ingekeken en deze in me opgenomen.”

Advertentie

“Het EK heeft bij mij wel iets aangewakkerd. Zo’n eindtoernooi zou ik nog wel een paar keer in mijn carrière willen meemaken”, biecht Kleijkers op. Hij kan rekenen op interesse uit het buitenland. “Ik heb veel geleerd van trainen en spelen met de profs van Oranje. Ook vorige week toen we samen waren op Papendal en tegen Tsjechië hebben geoefend.”

Half uur naar Wezet
In afwachting van wat komen gaat kunnen dit wel eens de laatste keren van Kleijkers in het tenue van LIONS zijn. “Allemaal best pijnlijk, maar als selectie zijn we vooral blij dat we aan de Final4 mogen beginnen en daarna onze titel in de kampioenspoule kunnen verdedigen. De ellende heeft ons dichterbij elkaar gebracht. We hebben veerkracht getoond en dat maakt ons hecht.”

Samen met Aalsmeer, titelhouder Achilles Bocholt en Visé plaatste LIONS zich twee weken geleden voor de Final4 van de BENE-League. “In Visé treffen we in de halve finale een tegenstander die ons wel ligt, denk ik. Aan het begin van het seizoen zijn we in de tweede helft over hen heengelopen. In december 2023 wonnen zij na een zwakker eind van ons. Ben vooral blij dat we maar een half uurtje naar Wezet moeten rijden. Twee wedstrijden binnen 24 uur spelen is, zeker gezien de blessures die we hebben, een uitdaging.”

Kantoorbaan inruilen
Ivo Steins en Ids Eussen zullen tijdens de belangrijkste wedstrijden van de BENE-League ontbreken. In Kleijkers kan LIONS rekenen op een fanatieke verdediger. “In de dekking begint het. Dat is het belangrijkste”, vindt hij. “Aanvallend kan ik nog stappen maken, maar dat zie ik gebeuren. Zeker wanneer ik in de zomer een stap vooruit kan maken en vaker kom te trainen, weet ik dat ik in staat ben me te ontwikkelen.”

Als het zover komt, gaat Kleijkers zijn kantoorbaan – hij werkt bij een uitzendbureau – inruilen. “Er is nog geen zekerheid, maar door het EK ben ik er wel achter dat ik als handballer meer wil”, besluit het jongere broertje van LIONS-doelman Bram Kleijkers. “Het enige dat ik kan doen is dit weekend tegen Visé en tijdens de finales m’n stinkende best.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie