Skip to main content

Keuzes houden jeugdinternational en Hellas-hoek Klompé wakker

De labjas en het wit van Hellas. Het staat Twan Klompé (18) beide evengoed. De keuze schuift de linkerhoekspeler van de Haagse eredivisionist nog even voor zich uit. 

Advertentie

Met twaalf goals viel Klompé afgelopen weekend in Eindhoven nog maar eens op. Het leverde Hellas bij PSV twee punten en de gedeelde koppositie op. “Het gaat me steeds beter af in de eredivisie. Mijn debuut in het eerste van Hellas is alweer een aantal jaar geleden en dit seizoen draag ik echt mijn steentje bij”, vertelt Klompé.

Tussen colleges door maakt de jeugdinternational even tijd te bellen. Klompé is begonnen aan de studie Biomedische Wetenschappen in Leiden. “Iedere dag drie kwartier met de trein van mijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. Ik vind het heel interessant en zie mezelf in dit vakgebied werken. Wel is het wekelijks een puzzel om op de training in Den Haag te komen. Het lesrooster is heel onregelmatig.”

Bachelor in Nederland afmaken
De tiener houdt nu al twee gewichtige ballen hoog. “Uiteindelijk moet ik een keuze maken, want deze studie helemaal afronden en topsport is een moeilijke combinatie”, weet Klompé die vier jaar geleden van Oliveo naar Hellas is overgestapt. “Ik moet iets opofferen om ergens alles te kunnen geven. Het plan is om mijn bachelor in Nederland af te maken. Daarna ben ik vrij om te gaan en te staan waar ik wil. Ik vind het niet erg als ik voor mijn master meer de tijd neem. Dat zou ook buiten Nederland kunnen.”

Advertentie

Klompé heeft niet alleen een goed stel hersenen, maar ook op eredivisieniveau bewezen een uitstekend eindstation op de linkerflank te zijn. “Ik mis steeds minder ballen”, legt hij uit. “De stap van de jeugddivisie naar eredivisie was best groot. Bij de A-junioren leerde ik mijzelf aan ver in te springen en rondde bijna altijd lang af. Daar kwamen de keepers op dat niveau nooit bij. Bij het eerste van Hellas in de eredivisie is dat heel anders. De keepers zijn beter en vooral slimmer. Mijn standaardhoekje hebben ze snel door.”

Slapeloze nachten
“Dat betekent dat ik moet schakelen. Beter kijken en ook rust in mijn hoofd houden”, voegt Klompé toe. Dat laatste is een uitdaging voor de Zuid-Hollander. Overdag houdt hij zich in het lab bezig met lastige materie, eenmaal in de hal probeert Klompé zich te verbeteren en soms volgt een slapeloze nacht. “Ja, ik ben een denker. Moeilijke keuzes maak ik pas na een aantal nachten wakker te zijn gebleven. Het houdt niet zo maar op in mijn hoofd.”

“In de wedstrijd werkt dat vele denken niet mee. Dan blijf ik na een misser malen”, aldus Klompé. Afgelopen zomer na de EHF Championsship in Israel met Jong Oranje stond hij voor een andere keuze: overstappen naar een BENE-Leagueclub of blijven bij Hellas. “Nog zo’n onderwerp waar ik lang over na heb gedacht. Ik ben nog niet uitgeleerd bij Hellas. Dat is de reden dat ik nog in de eredivisie speel.”

BENE-League?
In de toekomst hoopt Klompé wel in de BENE-League terecht te komen. “Ik volg de competitie goed, omdat jongens die ik ken van Jong Oranje er spelen. Misschien volgt daarna ooit nog een avontuurlijke stap naar het buitenland. Daar zou ik wel voor willen gaan”, besluit Klompé. Maar eerst die bachelor. “Eigenlijk heb ik een luxeprobleem. Heb twee mooie opties.”

Foto: FotoReza

Advertentie