Skip to main content

Klompers en Stobbe fluiten steeds grotere wedstrijden: “Normaal koop je een kaartje om hen te zien”

By 27 oktober 2023Achtergrond, Artikelen, Voorpagina

De eredivisietopper tussen VOC en HC Groot Venlo staat morgenavond onder leiding van Jaap Klompers (op de foto links) en Koen Stobbe (beiden 28). Het Noord-Brabantse scheidsrechtersduo zit in de lift, want ze fluiten sinds een jaar ook al Europees.

Advertentie

Toen Stobbe en Klompers allebei negentien waren debuteerden ze als arbiters al in de eredivisie. “We hebben meer talent voor fluiten. Dat weten we maar al te goed”, lacht Klompers. Het plafond van het paar met de bal in de hand lag in de eerste klasse.

Stobbe is zoon van een voormalig scheidsrechter. Zijn vader Erwin Stobbe schopte het tot de eerste divisie. “We hebben hem al vroeg ingehaald”, grapt Koen Stobbe. “Ik heb Jaap in de brugklas leren kennen en sindsdien zijn we vrienden. We hebben samen voor Aristos uit mijn woonplaats Best gespeeld. Daar komen meer goede koppels vandaan.”

Verkopen van beslissingen
Dat het duo morgenavond in de hoofdstad de leiding krijgt over de pot tussen de nummers één en twee van de eredivisie is geen toeval, want Stobbe en Klompers zijn doorgestoten tot de A-categorie in eigen land. Klompers: “Het belangrijkste van ons vak blijft het verkopen van beslissingen. Ook in Europa weegt dat zwaar. Met de delegate van de EHF discussiëren we nooit over een loopovertreding. Het gaat vaker over houding en uitstraling.”

Advertentie

Bijna maandelijks stapt het tweetal op het vliegtuig om een wedstrijd in bijvoorbeeld de EHF European Cup te fluiten. Volgens Stobbe is het hoogtepunt het kwalificatieduel tussen Noorwegen en Finland. “Sta je opeens met Sander Sagosen en consorten in een grote, verlichte arena. Dat zijn types die met hun hoofd op vliegtuigen staan. Normaal koop je een kaartje om hen in actie te zien.”

Elkaar versterken
“We hebben die wedstrijd tot een goed einde kunnen brengen. Ook de beoordeling was positief. Het is misschien wat gek, omdat het de wereldtop is, maar zo’n duel is minstens zo makkelijk te fluiten als een wedstrijd in de BENE-League”, begint hij uit te leggen. “Want je hebt geen voorgeschiedenis met de spelers in Europa en komt elkaar maar één keer tegen.”

Het meest vaak laten Stobbe en Klompers zich in de BENE-League zien. “Koen is beter in het regelen van randzaken en rustiger in zijn communicatie”, vertelt Klompers over zijn koppelmaat. “En Jaap…”, haakt Stobbe aan. “Kan makkelijk zaken van zich afzetten. Ik blijf soms in bepaalde momenten hangen en dan helpt Jaap me met coaching. We versterken elkaar.”

Extra training op Papendal
Lang waren de twintigers aan de jonge kant. “Maar inmiddels kennen de spelers in de top ons en is de acceptatie gegroeid”, zegt Klompers. Stobbe: “In de eredivisie voor vrouwen zijn we dan weer vaak de oudsten binnen de lijnen. Talenten vertrekken in de eredivisie steeds jonger. Dat maakt het overigens niet een oninteressante competitie om te volgen en fluiten. De meeste talenten trainen acht keer in de week. Dat redden veel eredivisiemannen niet.”

Om de volgende stap te zetten kennen ook Klompers en Stobbe de weg naar de HandbalAcademie. “Daar werken we met Kenny Odijk van de bond aan onze fysieke gesteldheid”, legt Stobbe uit. Hij zou nog meer begrip tussen alle partijen willen zien. “Ik weet dat coaches met protest de boel niet willen beflessen. Soms kennen ze het spelregelboek niet zo goed als wij. Dat zorgt ook bij ons voor irritatie. Na de wedstrijd zijn we altijd beschikbaar alleen dan worden we door coaches, die het met ons oneens waren, weinig benaderd.”

Naar Madeira
Klompers wil meegeven: “Tijdens de wedstrijd is er geen tijd voor discussie, maar daarna wel.” Stobbe knikt en vult aan. “Op gebied van video en analyse zijn wij heel zelfkritisch, denk ik. Dat moet ook als we ook mooie Europese wedstrijden willen blijven krijgen. We staan dan ook open voor het gesprek na de duels met de coaches. En zullen waar nodig toelichting geven of onze fouten bekennen.”

Voor het scheidsrechtersduo over twee weken weer naar Portugal vliegen voor twee keer Madeira Andebol SAD – IBV Vestmannaeyjar staat eerst VOC – HC Groot Venlo op het programma. Een belangrijke treffen, weet het duo. Stobbe besluit: “Twee goed getrainde teams die opnieuw bewijzen erbovenuit te steken. Het zal spannend worden. Een mooie uitdaging voor ons.”

Foto: FotoReza

Advertentie