Skip to main content

Knapt het elastiek na het Olympische traject?

In december 2015 stonden de Oranjedames pardoes in de WK-finale. Het betekende het startschot van een zeer succesvolle periode. Ondertussen verloor de nationale ploeg basiskrachten Yvette Broch en Nycke Groot. Wat is het lot van Oranje na het eerstvolgende hoogtepunt: de Olympisch Spelen in Japan in 2020?

Advertentie

Zilver, zilver, brons en brons. En tussentijds een vierde plaats op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het kon lange tijd niet op voor de nationale damesploeg. De keuze van superster Nycke Groot om afscheid te nemen als international betekende het eerste barstje.

Internationals als Lois Abbingh, Estavana Polman en Laura van der Heijden debuteerden als tiener in Oranje. Ze spelen inmiddels al jaren voor Nederland. In de tussentijd hebben ze een topclub in Europa gevonden, spelen ze in clubverband lang mee om de prijzen en zijn de basiskrachten van Oranje ook in Europees verband actief.

AirMiles
De belasting neemt toe. Het aantal AirMiles ook. In Russische dienst is Abbingh voor één competitieduel dagenlang van huis. Volgende week moet de schutter zich met frisse zin melden op Papendal. Samen met bekende koppen als Danick Snelder en Martine Smeets. Waar ze veel mooie momenten mee beleefde, maar ook tegenslagen moest verwerken.

Advertentie

Zo moest het NHV de organisatie van het EK in 2012 teruggeven aan de Europese federatie. De hoogtijdagen onder Henk Groener, met de Olympische Spelen in Brazilië als climax, maakte een hoop goed. De turbulente tijd onder Helle Thomsen en haar even turbulente vertrek vroeg weer eens geduld van de internationals.

Welletjes
Oranje werkt toe naar een nieuwe piek: de Olympische Spelen in 2020 in Japan. Daarvoor breken cruciale tijden aan voor Wester en consorten. Zo wordt in december het WK in Azië afgewerkt. Wat gebeurt er na de aanstaande, intensieve, periode? Knapt het elastiek en vinden de gelouterde krachten het, evenals Broch en Groot, gezien de toegenomen belasting en roerige jaren in het Nederlands team welletjes? De tijd zal het leren.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie