Skip to main content

Knop gaat om bij Jerry: “Ik kan de wereld wel aan, dacht ik altijd”

Deze week meldt Ephrahim Jerry (26) zich in Frankrijk bij zijn nieuwe club Tremblay-en-France waar hij voor een jaar heeft getekend. Na een aantal moeilijke maanden weet de schutter: de knop moet om. 

Advertentie

De afgelopen weken maakte Jerry meerdere reisjes. “Met mijn vriendin ver weg en verschillende vriendengroepen. Ik was er echt eventjes aan toe. Nu is de batterij weer opgeladen en heb ik zin om mezelf weer te laten zien”, vertelt Jerry.

In dienst van het Belgische Sporting Pelt deed Jerry dat geregeld. Zichzelf laten zien. Dat lukte afgelopen seizoen niet in Zwitserland. De linkeropbouwer kwam in de laatste maanden van de competitie niet voor in de plannen van de coach van Kadetten Schaffhausen. “Daar werd met een grote selectie gewerkt en iemand moest naar de tribune. In de tweede seizoenshelft was ik dat steeds vaker. Dan word je wel een beetje nederiger.”

Veel zelfvertrouwen
Het EK in Hongarije miste Jerry door een besmetting en ook in het vervolg in Zwitserland liet hij weinig zien. “Daarvoor was ik niet naar Zwitserland gegaan, maar bovenal heb ik in het buitenland veel geleerd”, biecht Jerry op. “Ik ben altijd een jongen met veel zelfvertrouwen geweest. Ik kan de wereld wel aan, dacht ik altijd. Maar dat heb ik wel een beetje onderschat. Bij een topclub als Kadetten Schaffhausen is met tien verschil winnen niet genoeg. Iedere training moet je er staan. Pas te laat begon ik te beseffen wat voor het profleven was.”

Advertentie

Even dacht Eindhovenaar Jerry aan stoppen. “Het was bijna zover dat ik de sport vaarwel wilde zeggen. Een prachtig avontuur in Zwitserland. Daar zou het ophouden. Maar in de afgelopen periode zei iets in me dat het nog niet gedaan was. Dit is niet de manier dat ik wil stoppen, dacht ik dan. Ik ben blij dat ik een nieuwe club heb gevonden. Niet om de buitenwereld iets te bewijzen, maar vooral mezelf.”

Luc Steins
Tremblay-en-France is gelegen nabij Parijs en komt uit op het een na hoogste niveau van Frankrijk. Luc Steins speelde er tussen 2017 en 2019. Een speler die veel offers voor de sport heeft gebracht en nu met PSG in de Champions League uitkomt. Jerry: “Ik hou van alle facetten van het leven, maar kan niet alles tegelijk doen. In Zwitserland was ik bezig met het afronden van een studie, projecten in het ziekenhuis, een eigen onderneming opzetten en heel vaak kwamen vrienden langs. Mijn dagen zaten veel te vol. Ik moet mezelf meer rust gunnen, zodat ik op het veld veel beter uit de verf kom.”

“Tremblay-en-France ziet nog altijd potentie in me en daar ben ik heel dankbaar voor. Ze zien iets in me en het is aan mij om veel terug te geven. Ik vind het een prachtige club! Veel spelers maken vanuit de Proligue een mooie stap naar de Starligue. Kijk alleen al naar Luc”, legt Jerry uit. “Mijn focus zal liggen op het eerste seizoen en slagen bij Tremblay. Vooral om mezelf een goede dienst te bewijzen.”

Nooit spijt hebben
“Ik kan me voorstellen dat mensen mij na het afgelopen half jaar nu afschrijven. Daar moet ik mijn schouders voor ophalen. Ik doe dit voor mezelf. Het is aan mij om mijn talent te benutten, in te zetten en er dit keer wél alles uit te halen. Zodat ik nooit spijt kan hebben. Als het in Frankrijk toch mislukt, zal ik geen schaamte hebben, want de knop is omgegaan. Ik heb laten zien een slimme jongen te zijn en te kunnen leren”, blijft Jerry eerlijk.

“Als ik in het verleden er acht maakte voor Sporting Pelt voelde ik me het mannetje, maar na een jaar in Zwitserland weet ik dat er veel meer nodig is om het te maken”, besluit Jerry. “Zo is spelen voor het Nederlands team een enorme eer. Echt een enorme eer. Dat besefte ik me te weinig toen ik er tussen liep. Nadat ik de jongens tiende van Europa zag worden en de wereld het over Oranje had, dan voel je weer wat voor eer het is.”

Geen bevredigend aantal
Tijdens de WK-playoffs met Portugal dacht toenmalig bondscoach Erlingur Richardsson niet aan Jerry. Ziet de lange linkeropbouwer na het vertrek van de IJslander een deur op een kier? De nationale ploeg heeft een wildcard voor het WK in 2023 gekregen. “Ik heb 49 interlands gespeeld, geen bevredigend aantal. Maar het is niet mijn hoofddoel. Het spelen van een EK of WK is de allerhoogste eer, maar ik moet eerst het goede gevoel bij Tremblay-en-France terugvinden en daarna zien we wel of ik het tenue van Oranje nog zal gaan dragen.”

Foto: FotoReza

Advertentie