Skip to main content

Konitz over Final4: “Ik wil alles uit de kast halen”

In het Belgische Neerpelt snakken ze naar een hoofdprijs. Tijdens de Final4 zijn de ogen op spelbepaler Bartek Konitz (37) gericht. 

Advertentie

De laatste prijs van oud-landskampioen Sporting Pelt werd alweer in 2006 behaald. Na bekerwinst in dat jaar volgden zuinige seizoenen en sinds promotie naar de BENE-League in 2017 behoren de rood-witten weer tot de Belgische top. Dit weekend debuteert Sporting Pelt in de Final4 van de BENE-League.

“Hiervoor hebben we 22 wedstrijden gespeeld”, vertelt Konitz. In de zomer is hij uit Duitsland overgekomen. Geen profbestaan meer, maar een leuk huisje in Neerpelt waar zijn kinderen nu naar school gaan. “Juist voor dit soort grote wedstrijden zitten we in België. De club aast op een hoofdprijs en heeft geïnvesteerd. We kijken met heel de club uit naar de Final4.”

Naast Konitz spelen ook landgenoten Thijs van Leeuwen, Bart Köhlen, Dylan Vossen, Tommie Falke en Robin Schoenaker voor Sporting Pelt. “Er lopen ook veel goede, jonge Belgen rond. Een ploeg met heel veel potentie en ik vind het hartstikke leuk hen te helpen. Daarom heb ik ook voor de stap naar de BENE-League gekozen. Er zit nog veel rek in deze ploeg.”

Advertentie

Ploeg met minste ervaring
In Polen speelde Konitz in de top. De laatste jaren in Duitsland stond hij bij tweede Bundesliga-clubs VfL Eintracht Hagen en Wilhelmshavener onder contract. “Daar ben ik de ervaren speler geworden die ik nu bij Sporting Pelt zijn kan. Handbal is voor mij tactiek en je probeert je steeds aan te passen. Ook vind ik het leuk om het publiek wat te geven.”

Met sierlijke passjes en als het nodig is harde schoten van afstand heeft Konitz Sporting Pelt het zetje richting het finaleweekend kunnen geven. “We zijn de ploeg met de minste ervaring en openen tegen topfavoriet Achilles Bocholt. Wij kunnen er onbevangen in”, is de analyse van Konitz die met Schoenaker voor het eerst in het middenblok staat te dekken. “Ook LIONS en Aalsmeer hebben al vaker de Final4 gespeeld. Al neem ik met verlies in de halve finale niet zo maar genoegen. We komen niet voor de sier en willen laten zien waarvoor we hard trainen.”

Tijdens de trainingen moet Konitz zelf soms een stapje terugdoen. Hij kampt met knieproblemen. “Er zit nog altijd een scheurtje in de meniscus. Tijdens de competitie heb ik een periode rustig aan moeten doen. Het is voor het eerst dat ik moet spelen met pijntjes, daarvoor ben ik altijd blessurevrij geweest”, vertelt Konitz. “Nu weet ik ermee om te gaan. Het zit me tijdens de wedstrijd niet in de weg.”

WK-ticket voor België
Een week geleden heeft de oud-international van Nederland én Polen zijn aflopende contract in België met een jaar verlengd. Daarmee heeft Konitz het voorbeeld van Köhlen en Van Leeuwen gevolgd. Tommie Falke blijft tot en met 2025 bij de BENE-Leaguekanshebber. 

“Ik wil alles uit de kast halen”, besluit Konitz krachtig over aanstaand weekend. “De Final4 leeft in Neerpelt. Zeker na het behaalde WK-ticket van de nationale ploeg van België. Ook Nederland heeft het op het EK geweldig gedaan. Ik zie een positieve lijn. Hopelijk wordt het in Den Bosch een groot feest.”

Foto: FotoReza

Advertentie