Skip to main content

Kooij: “Het is aan mij om te laten zien wat ik in mijn mars heb”

Door missers in de spannende slotfase lieten de Oranjeheren titelhouder Zweden gisteravond op het EK glippen. Met vier uit vier bleef uitgerekend Lars Kooij (23) koel.

Advertentie

Waarom uitgerekend Kooij? Omdat de stand-in van Samir Benghanem niet op het hoogste niveau, maar de derde Bundesliga actief is. “Nee, Palicka had op mij even geen vat. Hij zal me niet kennen”, lacht de speler van het Duitse TV Emsdetten over de één-op-ééns met de Zweedse goalie. In de staart was Palicka sterker dan een aantal basiskrachten van het Nederlands team.

Door zijn bijna twee meter, 1.99, stond Kooij als jeugdexponent van Aalsmeer vroeg op de radar bij de A-ploeg. Twee jaar geleden debuteerde de Noord-Hollander al op het door het coronavirus geteisterde EK. “Al heb ik het zelf eerder over meedoen met het Nederlands team. Ik zie mezelf als wisselspeler. Mijn rol moet groeien.”

13.500 mensen op tribune
“Al ging het tegen Zweden wel lekker. Dat klopt”, vervolgt Kooij. Natuurlijk baalt hij als een stekker van de nederlaag op het EK, maar slecht geslapen heeft hij niet. “Ik geniet enorm van de ambiance in de arena. Er zitten 13.500 mensen op de tribune. Dat maak ik in de derde Bundesliga niet mee. Mijn ouders en vriendin reizen ons achterna naar Hamburg.”

Advertentie

Sinds afgelopen zomer draagt Kooij het groen-zwart van TV Emsdetten. De EK-ganger is slechts op het derde niveau van het handbalgekke land actief. “We trainen met Oranje in de sporthallen waar we met Emsdetten wedstrijden zouden kunnen spelen, haha. Al moet ik zeggen dat bij TV Emsdetten meer dan duizend mensen naar binnen kunnen en die zitten er ook. Ook is het een club waar bijvoorbeeld de krachttraining heel goed geregeld is.”

In de kijker speler
Dat treft. Kooij moet aan zijn fysiek werken wil hij bijvoorbeeld aankomende zomer al een stap maken. “Ik ben in twee jaar vijf kilo aangekomen. Onder contract bij ASV Hamm-Westfalen kwam ik vooral in de dekking te kort. Aanvallend kan ik een hoog niveau halen, maar als ik interessant wil worden voor clubs uit bijvoorbeeld de tweede Bundesliga moet ik sterker worden. Er wordt vaak gezocht naar cirkelspelers die ook in het middenblok kunnen verdedigen.”

“Mijn contract bij TV Emsdetten loopt door als we promoveren”, biecht Kooij op. En anders mag hij uitkijken naar iets anders. “Het is aan mij om bijvoorbeeld op dit EK, een prachtig podium, te laten zien wat ik in mijn mars heb. Ook ben ik alleen op die manier van waarde voor Oranje.”

Wereldkampioen Denemarken wacht
Door de onzekerheid over de inzetbaarheid van positiegenoot Benghanem liggen morgenavond om 18:00 speelminuten voor Kooij in het verschiet. Tegen niet de minste tegenstander kan hij zich bewijzen: wereldkampioen Denemarken. Kooij heeft gemengde gevoelens over de blessure van zijn voormalig teamgenoot bij Aalsmeer: “Tim (Claessens, red.) en ik kunnen voor hem het veld in. Voor de ploeg is het veel beter wanneer we compleet zijn, want dan zijn we op ons sterkst.

Foto: FotoReza

Advertentie