Skip to main content

Kooij is het spelletje nog niet zat: “Mijn insteek is anders”

Als hobbyist is voormalig prof Jill Kooij (26) terug bij VOC. In de eredivisie wil ze haar jonge teamgenoten helpen in hun ontwikkeling.

Advertentie

Een veertigurige werkweek én de Noord Holland Cup. Kooij heeft het druk. “Het is soms racen om de training te halen”, geeft ze toe. “Ik ben deze maand begonnen bij m’n nieuwe baan. Ik doe relatiebeheer bij een internationaal bedrijf in de tabakswereld.”

De afgelopen drie seizoenen verdiende de cirkelspeelster haar geld met handballen. Via Dalfsen vond ze in 2019 bij het Duitse SU Neckarsulm een plekje. “Na een proefperiode kreeg ik al snel een contract aangeboden en zo heb ik drie jaar met heel veel plezier in de Bundesliga gespeeld. Heb fijne mensen ontmoet, veel speelminuten gemaakt en heel goed met de trainster Tanja Logvin samenwerkt. Ze wilden graag met me door.”

Alles op een kwartier afstand
Kooij praat heel enthousiast over haar periode in Duitsland. Geen heimwee, veel spelplezier. Waarom is ze in de zomer teruggekeerd naar Nederland? “Ik wilde ruimte creëren voor alle andere mooie dingen in het leven”, legt Kooij uit. “Een maatschappelijke carrière opbouwen, festivals bezoeken en voornamelijk familie en vrienden opzoeken. Ik kan het kindje van mijn beste vriendin zo vaak zien als dat ik wil. Niet meer Facetimen met geliefden, uren rijden, maar alles op een kwartier afstand.”

Advertentie

“Aanvankelijk dacht ik te stoppen met handbal, maar daar ben ik na een drankje met Rachel (De Haze, red.) snel op teruggekomen”, gaat ze verder. “Ik ben door alle topclubs in Noord-Holland gebeld en heb dat eerst afgeslagen. Rachel wist me toch te overtuigen, ik ben het spelletje nog niet zat en nu sta ik er weer ieder weekend!”

Nu een andere insteek
Bij VOC is Kooij de speelster met de meeste ervaring. “Bij SU Neckarsulm en daarvoor ook Dalfsen stond ik voor mezelf op het veld. Ik wilde beter worden. Nu is mijn insteek anders. Ik wil plezier maken, werk relaxter toe naar een wedstrijd en heb als hoofddoel mijn jonge teamgenoten vooruit te helpen. Zij die de stap naar het buitenland die ik al heb gemaakt als grote droom hebben.”

“Voor het niveau van de eredivisie zou het goed zijn als meer speelsters vanuit het buitenland voor tenminste een jaartje terugkeren in Nederland”, is Kooij van mening. Om de sper van de voormalig Bundesliga-speelster heenkomen is andere koek. Lachend: “Gelukkig zijn de jonge meiden bij VOC goed opgeleid. Technisch ziet het er goed uit én ze hebben ook oog voor mij op de cirkel. Dan loop ik niet voor niets op en neer.”

Pittige week
In het kader van het oefentoernooi de Noord Holland Cup speelt Kooij vanavond én zondag in de finale tegen SEW. Tussendoor sjeest ze voor haar werkgever van klant naar klant. “Dit is een pittige week”, biecht Kooij tot slot op. “Gelukkig speel ik handbal voor m’n plezier. Er staat niet zoveel druk op als in de Bundesliga. Ik mag een keer niet m’n dag hebben.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie