Skip to main content

Kritische Ten Holte: “Gelukkig heb ik de beste tien jaar nog voor me”

In Skopje heeft Oranjedame Yara ten Holte zich laten zien. Ook daarbuiten kennen ze na het EK haar naam en dat moet tot veel meer moois leiden voor de jonge, gedreven doelvrouw (23). In het nieuwe Handbal Inside Magazine spreekt Ten Holte over haar toekomst.

Advertentie

Terwijl de eerste geluiden over de optredens van Ten Holte op het EK positief waren, wil de goalie van het Nederlands team en Borussia Dortmund praten over slechts een beginnetje. “Ik vond het toernooi heel gaaf om mee te maken en heb ook wel genoten, maar ik had gehoopt op bepaalde momenten het team nog meer te kunnen helpen,” klinkt het al snel kritisch.

Op het Europees kampioenschap kreeg Ten Holte precies 200 schoten op zich afgevuurd. De blondine kwam tot 58 reddingen. Een stoppercentage van 29 procent. Voldoende voor de debutant? “Ik had stiekem gehoopt wat stabieler te zijn,” zegt Ten Holte over haar eerste EK.

Ook mindere fases
In Skopje maakte de twintiger, net als Kim Molenaar, Maxime Struijs en Pipy Wolfs, haar entree op het Europese eindtoernooi. “Ik weet dat ik als eerste keepster naar het toernooi ging en dan groeien de verwachtingen. De laatste anderhalf jaar heb ik laten zien een hoog niveau te kunnen halen. Zowel in Dortmund als bijvoorbeeld tijdens de Golden League. Dan wil je er op een EK echt staan, ook al is het mijn eerste keer. Ik heb goede momenten afgewisseld met mindere fases.”

Advertentie

“Ja, ik ben best wel streng voor mezelf, maar dat ben ik altijd geweest. Die kritische houding heeft mij in Duitsland erg geholpen,” weet Ten Holte. “Als ik een goede wedstrijd heb gekeept, wil ik meteen weten waarom bepaalde ballen er wél zijn ingegaan. Vaak op de dag van de wedstrijd kijk ik nog de video terug. En anders de ochtend erna.”

Iedere wedstrijd hoog niveau  laten zien
Heeft Ten Holte door de hyperfocus nog wel een beetje kunnen genieten van het toptoernooi in Skopje en later in Ljubljana? “Natuurlijk. Ik heb tegenover de beste speelsters van de wereld gestaan,” begint ze meteen weer over het sportieve aspect. “Maar ook buiten het veld heb ik veel lol met de meiden gehad. Presteren staat bovenaan, maar je moet ook wel beseffen dat dit een unieke ervaring is. Zo maar weken van huis om je land te vertegenwoordigen.”

Het EK is vooral op mentaal vlak een nieuwe ervaring voor de gretige Ten Holte gebleken. “Je krijgt veel info en blijft analyseren. Keepen is natuurlijk een ervaringsvak. Gelukkig heb ik de beste tien jaar nog voor me. Een voorbeeld voor mij is Katrine Lunde, ze is 42 jaar en wint het toernooi met Noorwegen. Dan heb ik nog wel even,” lacht Ten Holte. “Ook heb ik het afgelopen EK genoten van positiegenoten Cléopatre Darleux en Silje Solberg. Naar dat niveau moet ik toegroeien.”

Kijkend naar de statistieken behoorde Ten Holte tot de beste acht keepsters van het EK. Zeker in de poulefase viel de oud-keepster van onder meer Dalfsen op. Zo werd Ten Holte in de eerste week van het EK op social media vaak uitgelicht door de EHF. “Ja, natuurlijk is het leuk naam te maken. Zo’n momentje probeer je wel op te slaan. Al ben ik voornamelijk bezig met beter worden.”

Benieuwd waar ik over vijf jaar sta
Ten Holte, onlangs nog te gast in de podcast Spielmacher, is dan ook streng: “Ik heb in Noord-Macedonië veel geleerd. Ik moet niet blijven balen van een tegengoal, maar me al snel weer focussen op het volgende schot dat komen gaat. Alle indrukken en leermomenten neem ik mee. Ik ben benieuwd waar ik over bijvoorbeeld vijf jaar kan staan.”

In de maand na het EK zette Ten Holte een krabbel in Denemarken. Vanaf de zomer 2023 tot en met 2027 gaat de keepster spelen voor Odense Håndbold, de landskampioen en tevens actief in de Champions League. Met dit vierjarig contract gaat een wens van de doelvrouw in vervulling. “Ik had meteen een goed gevoel bij deze club en de ambities, die vergelijkbaar zijn met die van mij. Ik wil op het hoogste niveau spelen, om titels strijden en internationale wedstrijden spelen.”

Het volledige verhaal met Yara ten Holte lezen? Word dan hier lid en ontvang het laatste magazine meteen in huis.

Tekst: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza

Advertentie