Skip to main content

Landskampioen De Haze: “Verliezen heeft ons sterker gemaakt”

In tien dagen tijd veranderde VOC van verliezend bekerfinalist naar landskampioen. Tot verbazing van de trainer/coach van de Amsterdammers Rachel de Haze.

Advertentie

De duidelijke nederlaag tegen HandbaL Venlo in de bekerfinale (36-30) kwam hard aan in de hoofdstad. “De meiden zien me niet vaak boos, maar op de vrijdagavond erop wel. Verliezen vind ik niet erg, maar ik zag helemaal geen vechtlust. Ik baalde. Dan train je heel het jaar voor niets!”, vertelt De Haze.

In de twee finales die volgden toonde VOC zich plots sterker dan HandbaL Venlo. Ook op mentaal gebied. “Het team heeft de knop omgezet en dat vind ik heel knap. Er lopen niet ervaren speelsters rond die op kwaliteit ons over een moeilijk punt heen helpen. De meiden moesten het als team doen en hebben dat gedaan.”

Noodzakelijke omzetting op de bank
“Het binnen halen van de schaal voelt als een opluchting”, vervolgt De Haze. Een jaar geleden werden de Amsterdammers door HandbaL Venlo afgetroefd. “Het is een pittig jaar geweest. Toen we in de competitie in Venlo verloren hebben we zelfs in de staf een wijziging doorgevoerd. Die omzetting voelde als noodzakelijk om de landstitel terug te halen.”

Advertentie

Elly An de Boer kreeg als nieuwe assistent van De Haze weer een plaats op de bank bij VOC. “Van de vorige finale heb ik geleerd dat het niet zo maar onze kant op komt. Soms moet je moeilijke keuzes durven te maken om aan het eind van de rit met de schaal in handen te staan”, legt de oud-speelster uit. “Verliezen heeft ons sterker gemaakt.”

Vriendin staat op knappen
In eigen huis, voor eigen kritisch publiek, maakten de groen-witten afgelopen zondag het moeilijke karwei af. “De week ervoor in Venlo konden we vrij spelen en vond de ploeg de vechtlust terug. Thuis stond de druk er meteen weer op, maar daar zijn de meiden heel goed mee omgegaan. Dat heeft mij ook verbaasd.”

De schaal is terug in de hoofdstad. “Een supermooie titel”, besluit De Haze. Dat VOC de klus in twee wedstrijden heeft kunnen klaren vindt ze tevens prettig. “Mijn vriendin staat op knappen. We verwachten snel een baby. Ben blij dat ik deze kan afvinken, haha.”

Foto: FotoReza

Advertentie