Skip to main content

Langedijk hekelt beleid NHV: “Je kunt bondscoaches niet opleiden”

By 19 september 2019Achtergrond, Oranje, Voorpagina

Oranje U17 degradeerde afgelopen zomer naar de B-groep. Trainer/coach Arthur Langedijk zet vraagtekens bij het beleid van het NHV jonge trainers aan te stellen als bondscoach van een nationale jeugdploeg. Algemeen directeur van de bond Sjors Röttger reageert op de pittige stelling van Langedijk.

Advertentie

Na zilver op het EYOF ging het mis voor Oranje U17. Op het EK in Slovenië verloor de nationale jeugdploeg vijf van de acht duels. De formatie van jonge bondscoach Ricardo Clarijs eindigde als vijftiende op het kampioenschap en kon zo degradatie naar de B-groep niet voorkomen.

Arthur Langedijk (52) zet vraagtekens bij het beleid van het NHV jonge trainers aan te stellen als bondscoaches van een nationale jeugdploeg. “Je kunt bondscoaches niet opleiden. Clubcoaches kun je opleiden. Clubcoaches doen veel ervaring op. Met vallen en opstaan. Uiteindelijk maak je kans om bondscoach te worden”, vindt Langedijk.

Voor de leeuwen
“Iemand binnen een opleidingstraject moet nog heel veel leren. Om zo iemand dan de verantwoordelijkheid te geven over de zestien meest talentvolle speelsters onder de achttien jaar van het land lijkt mij niet wijs. Veel leren is fouten maken. Dat hoort niet op een EK te gebeuren. De degradatie van Oranje U17 is het resultaat van het slechte beleid van het NHV.”

Advertentie

“Ik verwijt hen niets, maar de beleidsmakers”

“De jeugd verdient de beste opleiders en trainers”, vervolgt Langedijk, die zelfs als clubcoach van SEW actief is in de eredivisie. “Op de HandbalAcademie lopen de beste speelsters van het land rond. Daar kun je geen onervaren gasten neerzetten. Jongelingen die als clubcoach nog niet genoeg hebben bereikt en opeens voor de leeuwen worden geworpen. Ik verwijt hen niets, maar de beleidsmakers. Je kunt bondscoaches niet opleiden.”

Verschuivingen in de top
Sjors Röttger, algemeen directeur van het NHV, reageert op de kritiek van Langedijk: “We willen als bond talentvolle coaches de best mogelijke opleiding bieden, zodat ze op een gegeven moment de stap naar het buitenland kunnen maken of – zelfs – voor een van onze A-groepen kunnen staan. Voor veel trainers in de eredivisie is het een bijbaan en blijven zich, vaak, op hetzelfde niveau ontwikkelen. Een aantal van hen wil veel meer en in die groep willen we investeren. Ricardo Clarijs is daar een voorbeeld van. Hij is voltijd trainer bij een club en het NHV.”

“Door het wegvallen van Jokelyn Tienstra en het vertrek van Robert Nijdam naar Duitsland, waar we heel trots op zijn, is het naar voren schuiven van een aantal getalenteerde trainers in een versnelling gegaan”, vervolgt Röttger. “In het meest ideale geval kunnen types als Clarijs en Rick Louw als assistent van ervaren trainers leren. Door verschuivingen in de top is dit proces gaan versnellen. Ik kan de kritiek begrijpen, omdat Arthur gelijk heeft voor wat betreft zijn kwaliteiten en die van de andere trainers/coaches in eredivisie en BENE-League. Om die redenen zijn onze bondscoaches van Jong Oranje ook ervaren trainer/coaches zoals Monique Tijsterman en Edwin Kippers. Zij begeleiden onze jonge trainer/coaches als Ricardo en Rick.”

Evaluatie
“Op het EK in Slovenië was Ricardo niet alleen. Bewust hebben we een ervaren rot als Edwin Kippers mee laten gaan als delegatieleider. Wellicht hebben ze tijdens het EYOF teveel gegeven. De evaluatie volgt nog en dan wordt er gekeken naar wat veel beter moet”, besluit Röttger. “Medailles halen met Oranje U17 is niet het doel. Wanneer er al gepresteerd moet worden met een jeugdteam is dat met U19. Degraderen is het andere uiterste.”

“Degraderen is het andere uiterste”

Langedijk vindt dat er nog eens gekeken moet worden naar het beleid. Hij was blij dat hij als beginnende clubcoach fouten heeft kunnen maken. “Ik ben als jonge hond begonnen als trainer met elf jaar eredivisie-ervaring, in Duitsland gespeeld, in bezit van HT4 en werkzaam als docent en toch heb ik veel fouten gemaakt. Wat verwacht je dan van jonge trainers die nog nooit op het hoogste niveau hebben geacteerd? Die maken natuurlijk nog meer fouten. En, wat als je dit beleid hanteert bij voetbal? Dan word je toch niet meer serieus genomen? Maar bij het NHV wordt het zonder blikken of blozen ingevoerd en wie is de dupe? De speelsters van Jong Oranje die volgend jaar in de B-poule spelen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie