Skip to main content

Legpuzzel voor Olsson in eerste interlandweek

Van even achteruit hangen en genieten van zijn nieuwe job als bondscoach van de Oranjemannen is voor Staffan Olsson in zijn eerste interlandweek geen tijd. De Zweed heeft maar even om de poppetjes op de juiste plek te zetten en daarbovenop moet Olsson aan de EK-kwalificatiereeks beginnen zonder de wegwijzer van de nationale ploeg.

Advertentie

Op maandagavond kreeg Olsson te horen dat spelbepaler Luc Steins de interlandweek door een knieblessure moet skippen. En de nieuwe bondscoach vond het al een uitdagende legpuzzel. “We hebben vier trainingen om er tegen België te staan en daarna volgt al snel het uitduel met Griekenland”, legt Olsson uit.

“Ik heb nog geen tijd gehad om een stap achteruit te zetten en alle nieuwe indrukken op me te laten inwerken”, vervolgt hij. “Natuurlijk is het speciaal om aan het roer van een ander land dan Zweden te staan. Bij PSG werkte ik al eens bij een club waar een andere taal gesproken werd. Hier op Papendal voel ik vooral tijdsdruk.”

Baijens, maar ook Smits
Op donderdagavond opent Nederland de EK-kwalificatiecyclus tegen België. In Den Bosch moet Oranje het doen zonder Steins. De bewaker van het playbook van de nationale ploeg. “Dat maakt het puzzelen niet makkelijker”, geeft Olsson toe. “Mijn geluk is dat ik niet weet hoe de ploeg onder Steins werkte. Dit is mijn eerste week. We zijn al even met de dekking bezig geweest en gaan aanvallend een plan maken.”

Advertentie

“Dani Baijens lijkt de logische vervanger op de middenopbouw. Maar ook Ivar Stavast, Niko Blaauw en zelfs Kay Smits zijn in staat het spel te maken. Laatstgenoemde klinkt misschien als een bijzondere optie, maar gezien het aantal goede rechteropbouwers in de ploeg, heb ik er zeker over nagedacht om Kay in balbezit mee te laten bepalen”, vervolgt Olsson.

Rob Schmeits
De Zweed, tijdens het persmoment op teenslippers, spreekt zo vroeg na zijn aanstelling vooral over accenten. “Met zo’n korte voorbereidingstijd is het belangrijk realistisch te zijn en vooral te benutten wat goed gaat. Bij de club zijn de jongens dagelijks aan het spelen. Op Papendal moeten ze het gevoel voor elkaar weer even vinden. Als staf proberen we hier en daar bij te sturen.”

Rob Schmeits is na Olsson het nieuwste gezicht bij de A-ploeg. De rechterhoekspeler van LIONS is door de blessures van positiegenoten Sander Visser en Alec Smit, beiden een zware knieblessure, bij de ploeg gehaald. Naast Steins ontbreekt ook Tom Jansen (handblessure) tegen België en Griekenland.

Vier punten?
Aan het eind van zondagavond hoopt Olsson zijn eerste week met de ploeg met vier punten te hebben afgesloten. “Dan zal ik alle indrukken op een rijtje kunnen zetten”, lacht de bondscoach. “Daarna gaan we alweer nadenken over het WK in januari. Ja, dit is een uitdagende, maar vooral mooie baan.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie