Skip to main content

Limburgse motor in Emmen: “De koers die we hebben ingezet is heel fijn”

By 17 augustus 2020september 18th, 2020Achtergrond, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Aan het eind van time-outs van eredivisionist E&O komt de Limburgse toon boven het Drentse gebrom uit. Het zijn de kreten van Jens Flos (23). De Limburgse motor in Emmen. 

Advertentie

In 2018 haalde toenmalige hoofdtrainer Freek Gielen Flos naar E&O. De middenopbouwer heeft in studentenstad Groningen zijn studie afgemaakt en woont er met zijn vriendin samen. “Ik heb na mijn kruisbandblessure het plezier in het handbal in Emmen teruggevonden”, zegt Flos opgetogen. 

Op 16-jarige leeftijd maakte Flos in de opleidingsploeg van Bevo zijn debuut in de eerste divisie. Een doorbraak in Panningen bleef mede door een hardnekkige kwetsuur uit. “Toen E&O interesse toonde ben ik research gaan doen. Toevallig was Sonni de Jonge, oud-speler van zowel de club uit Emmen als Bevo, mijn fysiotherapeut en hij wist te vertellen dat beide clubs veel gelijkenissen vertonen.” 

Volwassen spelen
Flos is middenopbouwer en bepaalt binnen de lijnen het tempo. Ook buiten het veld zet hij de toon. “Ik kende Bevo als familieclub, maar ook bij E&O heb ik me vanaf het eerste moment thuis gevoeld”, vertelt hij met een Zuiderlijk accent. “Af en toe moet je door het stugge van een Drent heen prikken, maar ik heb nooit het idee gehad dat me dat niet zou lukken of dat ik niet de kans kreeg. De stap naar E&O heeft me als mens misschien nog wel meer gebracht dan als handballer.”

Advertentie

“Op het veld heb ik geleerd meer volwassen te spelen. Onder Freek heb ik ingezien wat er, ook tactisch, nodig is een wedstrijd te winnen. Ik ben het spelletje beter gaan begrijpen. Ook als mens heb ik me in een nieuwe omgeving kunnen ontwikkelen. Ik vind het heerlijk dat ik dat als Limburger heb mogen doen tussen de Drenten. De jongens uit de provincie verrassen me soms met uitspraken. Daar kan ik heel hard om lachen”, glundert Flos. 

Quintus en BFC
E&O heeft afgelopen lente Bjorn Brachten en Dennis Vesters zien vertrekken. “We hebben een jonge ploeg met ook onervarenheid”, gaat hij verder. “We leunen op krachten als Daniël van der Ham, Daan Molenbroek en Wouter Sijpkes die terugkeert. Die leuning is nog niet genoeg en daarom moet ook ik me volwassen opstellen in de groep. Dat wordt gevraagd. Daarbij hoort dat je de jongere gasten leert spelen én ook communiceren. Ik vind het grappig om te zien dat ze dat al na twee seizoenen in Drenthe van mij pikken.” 

“Af en toe moet je door het stugge van een Drent heen prikken”

Een prognose maken vindt Flos lastig. “Quintus heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt en ook BFC heeft een prachtig team staan”, soms Flos snel op. Gielen heeft in Emmen plaats gemaakt voor Annelies Smeets. Zij wordt ondersteunt door de Deen Henrik Bergholt. “De koers die we hebben ingezet is heel fijn. Ondanks dat we in de breedte hebben ingeleverd heeft de staf een goed effect op de ploeg. Er wordt meer verantwoordelijkheid bij de spelers gelegd.” 

De juiste energie
“Het is zoeken naar de juiste balans en speelstijl. Die zoektocht verloopt goed”, besluit de Limburgse motor. “We moeten met de juiste energie elkaar benaderen en op het veld staan, want er zit rek in deze talentvolle groep.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie