Skip to main content

Linkspoot Idema: “Niemand bij Houten is in paniek”

Met net zoveel frisse zin als voor de jaarwisseling staat Nils Idema (22) morgenavond in het geel-zwart van laagvlieger Houten aan de herstart van de BENE-League. “Stunten is heel leuk, maar in de HandbalNL League moeten we er staan.”

Advertentie

Met slechts drie punten uit de eerste zestien duels de rol van de Utrechtse promovendus in de BENE-League klein. “Wij hebben het erg naar ons zin”, verzekert Idema. “Natuurlijk verliezen we soms stevig, tegen Volendam kregen we er 55 tegen, maar we geven niet snel op. Eigenlijk hebben we in deze fase niet veel te verliezen. Waarom dan tegen wedstrijden met grote tegenstanders op zien?”

Als eredivisiekampioen ging Idema afgelopen zomer na een succesvol tweeluik met Tachos omhoog. “In vergelijking met de eredivisie moeten we een stap extra doen. Je komt met automatismes niet weg”, legt de linkspoot uit. In de BENE-League liet Idema zich op de rechterhoek, opbouw en in de punt van de verdediging zien. “Ik ben redelijk betrouwbaar, denk ik. Positieve uitschieters heb ik nog niet gehad. Daar valt nog winst te halen.”

Laatste plaats ontwijken
“Ik ben geen opvallende speler. Je hoort me ook niet veel”, gaat de Apeldoorner verder. Hij volgt een universitaire studie in Utrecht. “Gelukkig maken anderen in de ploeg dat wel goed. We hebben wel wat temperamentvolle gasten in de ploeg. Dat is soms ook wel fijn, want we moeten ons niet op de kop laten zitten. De balans van karakters in het team is belangrijk.”

Advertentie

In de eerste speelronde van 2024 ontvangt Houten de Nederlands kampioen: LIONS. “Uit stonden we bij rust voor. Toen hebben we hen wel laten schrikken”, herinnert Idema zich. Alsnog werd het in Limburg 36-27. “Stunten is heel leuk, maar in de HandbalNL League moeten we er staan. Dan willen we de laatste plaats ontwijken. De ploeg wil ook volgend jaar uitkomen in de BENE-League.”

Allemaal erg netjes
In oktober van het vorige jaar boekte Houten het laatste succes in competitieverband. Een punt tegen kampioenkandidaat Visé. “Job (Reumer, red.) houdt vast aan zijn eigen visie. Hij heeft veel geduld met ons. Nee, niemand bij Houten is in paniek. Daar is ook geen reden voor. Aan het eind van het seizoen moeten we laten zien hoeveel we in de BENE-League hebben geleerd.”

En wat wil Idema in de belangrijke lente zelf laten zien? “Ik mag in de dekking wel wat meer uitdelen. Het is allemaal erg netjes”, besluit hij met een lach. “Ik maak mijn doelpuntjes, maar wil nog belangrijker worden. Als iedereen groeit zie ik ons vijfde in de HandbalNL League worden.”

Foto: FotoReza

Advertentie