Skip to main content

Makay houdt ook in Volendam vast aan visie én stropdas

In Zuid-Holland is trainer/coach Zsigmond Makay (65) een begrip. Dit seizoen heeft de eigenwijze Hongaar het over de provinciegrenzen bij het Noord-Hollandse Volendam aan de praat.

Advertentie

Na twee overwinningen in één week staat de damesploeg van Volendam plots op plaats vier in de eredivisie. “Dat verbaast mij helemaal niet, hoor”, is Makay stellig. “Deze groep wil werken en de club is professioneel. Na de eerste training in de zomer zag ik het al.”

Technische mensen in het vissersdorp Joost Ooms en Piet Kes vonden Makay de doelstelling, de top-5, wel heel scherp. Makay: “Ze keken me met grote ogen aan. Ik zag meteen dat de groep hard werken wilde. Dat is voor mij zo belangrijk. Ik wil de meiden niet smeken naar de training te komen.”

Winnaarsmentaliteit
In januari vertelde Makay zijn vorige club Velo al in de lente op zoek te gaan naar een andere uitdaging. Niet wetende dat hij met de formatie uit Wateringen zou promoveren naar de eredivisie. “Allemaal leuke mensen bij Velo, maar we verschilden van ambitieniveau. Ik hou van de winnaarsmentaliteit en wil voor het hoogst haalbare gaan. Dat zat er als speler al in.”

Advertentie

Makay heeft als speler een rijk verleden in zijn thuisland Hongarije. Waar discipline heel belangrijk is. “Net als verdedigen. In Hongarije wordt je eerst geleerd goed te verdedigen. Dat is soms saai om te doen en zien, maar zo belangrijk”, vertelt Makay. “Een strakke dekking neerzetten kost tijd, maar moet. Mijn speelsters bij Volendam zijn het gewend en vinden het nu zelfs leuk.”

Het begint bij hard werken
Quintus en daarna V&L werden vorige week door de oranje-zwarten geklopt. “De club is tevreden met onze prestaties. Ook het publiek is complimenteus. Ze vinden dat we mooi handbal spelen. Dat doet mij goed. Het begint met hard werken, maar daarna is technisch spelen ook een visie van mij. De mensen die komen kijken moeten iets moois zien. Genieten van het spel.”

“Dat is ook een van de redenen dat ik een pak met stropdas draag op de wedstrijddag”, legt Makay, die ook een verleden heeft bij de mannen van WHC/Hercules, uit. “Het gaat om uitstraling. Ik neem mijn vak als trainer en coach serieus en verwacht dat ook van mijn speelsters.”

Pak veroorzaakt problemen
Het pak van de eigenwijze Makay kwam voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen V&L bij de wedstrijdtafel weer even ter sprake. “Volgens de EHF moet de staf hetzelfde dragen. Sportieve kleding heeft ook de voorkeur. Maar ik ga niet van mijn pak afzien”, is de Hongaarse coach duidelijk. “Mijn assistent en anderen op de bank dragen nu dezelfde kleuren. Dat accepteren veel scheidsrechters. Ik krijg zelfs complimenten.”

Duidelijk is: Makay wijkt niet graag van zijn lijn af. Volendam gaat er goed onder. “Tijdens de competitiestart is gebleken dat we nog onder doen voor teams als HandbaL Venlo en VOC. Al vind ik dat niet erg. De meiden en ik willen vooruit. Ook de organisatie kan meegroeien.”

Foto: FotoReza

Advertentie