Skip to main content

Malestein: “Plaatsing alleen is voor mij niet voldoende”

Voor het nieuwste Handbal Inside Magazine sprak Stijn Steenhuis met Angela Malestein (31). Vanavond speelt de hoekspeelster in het Spaanse Torrevieja voor deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Er is de afgelopen jaren flink gehusseld met Oranjedames, maar Malestein is op haar plekje op de rechterhoek blijven staan.

Advertentie

Met thuisland Spanje, Tsjechië en Argentinië speelt Nederland deze week om twee startbewijzen voor het toptoernooi in Frankrijk. Malestein draait er niet omheen: “We hebben hen op het WK ook verslagen. In deze poule horen wij ons te plaatsen. Als dat niet lukt, ben ik erg teleurgesteld.”

De rechterhoekspeler is de dertig gepasseerd, maar blijft onverminderd fanatiek. “Als we Parijs halen, heb ik me voorgenomen meer van het toernooi te genieten. Een rondje door het olympisch dorp maken. Ik weet nu al dat het een hopeloze gedachte is. Eenmaal op de Spelen wil ik presteren en daar moet alles voor wijken. De derde keer kan mijn laatste zijn.”

2016, 2021 en 2024?
In 2016 plaatste Malestein zich met de A-ploeg voor het eerst voor de Olympische Spelen. “Vier jaar eerder grepen we net naast plaatsing voor Londen. Door de successen van de afgelopen jaren vergeet je bijna dat meedoen aan de Spelen nooit een zekerheid is geweest voor de nationale damesploeg. Tokio in 2021 was pas de tweede keer voor mij en heel de dameskant.”

Advertentie

“Parijs is mijn laatste kans om op de Spelen uit te komen. Daar heb ik, net als andere Oranjedames, allang mijn zinnen op gezet. Het is een speciaal toernooi. In 2016 schakelden we in de kwartfinale thuisland Brazilië uit en dat is nog altijd een van de meest indrukwekkende wedstrijden die ik heb gespeeld. Ik kijk met plezier terug op de Spelen in Rio de Janeiro en wil om die reden Parijs meemaken.”

“Tokio was een ander verhaal,” begint Malestein over het toernooi van drie jaar geleden. Door het coronavirus werd het een jaar later dan gepland een heel bijzondere editie. “Dagenlang zaten we op ons hotelkamertje voordat we wedstrijden konden spelen. Dat heeft me niet goed gedaan. Als Parijs er ook zo zou uitzien, zou ik met de ervaring van toen voor het eerst passen, denk ik.”

Oranje
“Een bepaalde teamcultuur is belangrijk. Een goed en relaxed gevoel is voor mij belangrijk gebleken en dat wil ik anderen ook bezorgen. Ik wil zelf ook niet de hele tijd spanning voelen,” deelt de flankspeelster. “Flow. Dat heeft bij Oranje op een gegeven moment voor veel medailles gezorgd. Ik ben dankbaar voor alles wat ik tijdens mijn carrière heb geleerd. Het heeft me gemaakt tot de speler en ook mens die ik nu ben. Veel completer dan toen ik als jonge meid met weinig plannen de HandbalAcademie verliet.”

In Torrevieja moet een nieuwe ervaring worden toegevoegd. En wel een onvergetelijke in Parijs. “Dan neemt het fanatisme toch weer de overhand. Plaatsing alleen is voor mij weer eens niet voldoende. Als ik er ben, ga ik door en wil ik vol voor de winst gaan. Een olympische medaille ontbreekt nog en daar wil ik veel voor laten. Of het realistisch is? Enkele jaren geleden stonden we er beter voor, maar als iedereen 110 procent geeft zijn we niet kansloos.”

Het volledige verhaal met Malestein lezen? Word dan lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang de laatste editie meteen thuis.

Tekst: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza

Advertentie