Skip to main content

Met de derde op komst maakt Miedema de juiste keuze

Voor het al uitgespeelde Hurry-Up zal de uitwedstrijd van vanavond bij Volendam geen gedenkwaardige worden, maar heel anders is dat voor Patrick Miedema (33). De pot in Noord-Holland is de allerlaatste van de middenopbouwer.

Advertentie

Na twee seizoenen in de BENE-League stopt Miedema. “Voor het gezin zal het een verrijking zijn dat ik heel het weekend thuis ben”, legt de spelmaker van Hurry-Up uit. In juli verwachten Miedema en zijn partner hun derde kindje.

“Het voelt vreemd om na al die jaren vanavond mijn laatste te spelen, maar ik weet al een tijdje dat ik niet door kan en dat maakt het allemaal wat makkelijker”, legt Miedema uit. Dit seizoen kampt de oud-international met veel knieklachten. “Ik kwakkel er al een tijdje mee, heb veel pijn en kan maar weinig trainen. Het is de juiste keuze.”

Uitdagende combinatie
Na tien jaar bij HSG Nordhorn-Lingen sloot Miedema in 2022 aan in Zwartemeer. “Ik ging van een familiaire club naar nog zo’n warme vereniging met veel vrijwilligers. Dat maakte de overstap aangenaam. Wel moest ik wennen aan het nieuwe leven. Niet meer prof zijn en alles voor handen hebben en wel de uitdagende combinatie van sporten op hoog niveau, een maatschappelijke carrière en een gezin. Het is moeilijk op drie vlakken te pieken.” 

Advertentie

In zijn eerste maanden in de BENE-League maakte Miedema, die in de laatste jaren in Duitsland vooral in de dekking een hoofdrol had, als explosieve doelpuntenmaker indruk. “De wisselwerking met toenmalig coach Joop Fiege was heel aangenaam. Hij gaf me veel vertrouwen en ik kon mijn stempel op het spel van Hurry-Up drukken.” 

Promotie naar de Bundesliga
“Dit jaar zit ik veel aan de kant. Dat is frustrerend. Zeker als er veel pijn bij komt kijken”, is Miedema teleurgesteld. Waar Hurry-Up een jaar geleden de bekerfinale nog haalde, figureren de Drenten deze maanden in de strijd om de prijzen. “Door mijn afwezigheid hebben spelers als Emiel Hoogland en Brent Riksten veel speeltijd gekregen. Dat is goed voor hun ontwikkeling.” 

Via Nieuwegein, Volendam en E&O kwam Miedema 2012 bij HSG Nordhorn-Lingen terecht. De tijd in het rood-wit bestempeld hij als zijn toptijd. “Met de promotie naar de Bundesliga in 2019 als absoluut hoogtepunt. Een grote droom voor velen rond de club die uitkwam. In het promotiejaar wonnen we uit bij Aue. In de lange busreis terug naar huis konden we volgen hoe concurrent HSC 2000 Coburg verloor. We hebben op de snelweg en later met fans bij de hal groot feest gevierd.”

Jonge gasten bij elkaar
Het slotakkoord van de carrière van Miedema is vanavond tegen de ploeg waar hij tussen 2009 en 2012 voor speelde. “Eindigen bij Volendam heeft wel iets speciaals. Al had ik liever met Hurry-Up nog voor iets gespeeld. Ik gun de club, waar Manuel Kremer van onschatbare waarde is, het beste. Als de jonge gasten bij elkaar blijven dan zie ik mooie dingen gebeuren. Ik kom zeker langs. Misschien wel met alle kinderen.” 

Waar de Noord-Hollanders nog spelen voor de BOT, zullen meer spelers van opponent Hurry-Up hun hoofd bij afzwaaien hebben. Naast Miedema spelen ook Boris Tot en Daniel Tako vanavond hun laatste wedstrijd in het tenue van de Zwartemeerders.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie