Skip to main content

Michielsen gaat vol voor kans in Limburg: “Ik wil alle risico’s nemen”

Hij had al rekening gehouden met een sabbatical, maar vijf turbulente weken later volgde zaterdagmiddag voor LIONS-coach Fred Michielsen (56) de Supercup. “Ik kan wel tegen een stootje.”

Advertentie

Pas enkele dagen voor de start van de voorbereiding van landskampioen LIONS werd Michielsen gepresenteerd en zo is zijn zomer heel anders dan gedacht. “Ja, het telefoontje kwam laat. Ik had al een vakantie gepland. En toch kwamen ze uit bij die gekke Brabander”, lacht Michielsen.

Hij is onderweg van zijn woonplaats Breda naar Sittard. “Anderhalf uur tuffen”, zegt hij. “Op maandag kan ik hier overnachten. Verder is het te combineren met mijn werk. Dat is voor mij heel belangrijk, omdat ik daar mijn hypotheek mee afbetaal. Handbal blijft nou eenmaal een uit de hand gelopen hobby.”

Idee van de spelers
In de slotminuut van de Supercup-winst kwam LIONS toch voor (33-32). Tijdens de time-out luisterde Michielsen vooral. “Jongens als Ivo Steins en Rob Schmeits hebben veel ervaring op dit niveau. Ik wil hun creativiteit benutten. Hun idee kwam met de goal van Rob uit”, klinkt Michielsen tevreden. “De spelers geven aan dat mijn aanpak wel wennen is, want mijn voorganger (Christoph Jauernik, red.) was meer sturend en daar succesvol mee.”

Advertentie

“Ik weet dat ik niet de eerste optie was. Daar kan ik eerlijk over zijn. Wel was ik beschikbaar”, vervolgt hij realistisch. “De reisafstand, druk die erbij komt kijken en het hoge niveau. Ik wil alle risico’s nemen, want je weet nooit wanneer deze trein weer voorbij komt. Daarbij: ik heb een brede rug.”

Tijdens de fandag
Michielsen heeft als hoofdtrainer genoeg meegemaakt in de top. Zo stapte hij in de lente nog op bij de damesploeg van Quintus. “Gisteren tijdens de fandag werd ik aangekondigd als nieuwe trainer met Supercup op zak. Een prijs die ik nog niet had. Als ik het niet had aangedurfd, had ik de finale van zaterdag gemist. De start is zoals gehoopt. Nu de voortzetting.”

“De spelers reageren goed op de trainingen. Ze vinden het zwaar, maar dat is niet erg. Verder ben ik blij met Lambert Schuurs als mijn assistent en de routiniers in de selectie”, vertelt Michielsen. “Dat zijn winnaars en ik wil hen de ruimte geven hun zegje te doen en ervaring over te brengen op de jonkies. Het werkte uiteindelijk tegen Volendam. We hebben geweigerd op te geven en dat is bij zes achter best knap.”

Tegen een stootje kunnen
Niet de verwachte sabbatical, maar meer uren maken dan de seizoenen hiervoor én al een prijs op zak. “De ambitie om in bijvoorbeeld een topcompetitie als de BENE-League te werken is er altijd geweest en daarom durf ik dit aan”, besluit Michielsen. “Als blijkt dat het bij LIONS anders moet of dat we na een jaar klaar zijn, dan accepteer ik dat. Ik ben trots op de aanstelling en kan wel tegen een stootje.”

Foto: FotoReza

Advertentie