Skip to main content

Mogelijke tegenstanders Nederland in play-off: ”Er bestaat geen ideale loting”

Het Nederlands herenteam weet zondagmiddag tegen wie het zal spelen in de play-off om een ticket voor het WK in Frankrijk, volgend jaar januari. De ploeg van bondscoach Joop Fiege rekende in de groepsfase af met Luxemburg en Zwitserland. Oranje won enigszins verrassend al haar wedstrijden. De thuiswedstrijd tegen het sterk geachte Zwitserland werd zelfs heel ruim gewonnen.

Advertentie

Nederland zal het opnemen tegen één van de deelnemers van het EK in Polen. Het kan loten tegen de nummer 4 t/m 13. Alleen Frankrijk behoort niet tot de mogelijke tegenstanders, aangezien dat het organiserende land van het WK 2017 is.
De mogelijke tegenstanders van Nederland zijn:

IJsland, Hongarije, Macedonië, Wit-Rusland, Rusland, Denemarken, Polen, Zweden of nummer vier Noorwegen of Kroatië.

Deze landen zullen loten tegen alle groepswinnaars uit de pre-kwalificatie, waartoe ook Nederland behoort. Hier zullen de nummers 14 t/m 16 van het EK bijgevoegd worden. Dat zijn de volgende landen:

Nederland, Oostenrijk, Portugal, Letland, Tsjechië, Bosnië, Slovenië, Servië en Montenegro.

Advertentie

Handbal Inside peilde de meningen van een aantal handbalkenners over de mogelijke loting van Nederland:
Richard van der Made, journalist en handbalcommentator NOS:

Richard_vd_Made

“De ideale tegenstander bestaat niet voor Nederland. Iedere ploeg die Nederland kan loten is in principe beter en wat ook niet in het voordeel van Nederland is, is dat het resultaat over twee wedstrijden telt. Dan gaat over het algemeen gewoon de beste ploeg door. Op basis van één wedstrijd had Oranje nog wel eens kunnen stunten met de vorm van de dag.”

“Als de ervaren krachten in vorm zijn heeft Nederland een kleine kans”

Als ik dan toch landen zou moeten noemen zou ik gaan voor Wit-Rusland, Macedonië of misschien Rusland. Met Wit-Rusland en Rusland heeft Nederland zich recent nog mogen meten en dat ging toen redelijk. Landen als Zweden en Denemarken moet je sowieso niet krijgen. Dan is het al op voorhand klaar. Ook is een fitte Fabian van Olphen een absolute voorwaarden om aanspraak te maken op een WK-ticket. Hij is een absolute sleutelspeler in de dekking. Dat zelfde geldt in zeker zin voor Gerrie Eijlers. Als de ervaren krachten in vorm zijn heeft Nederland een kleine kans. Het zou ook mooi zijn als Joop Fiege Mark Bult alsnog bereid krijgt om voor zijn land uit te willen komen. Helaas heeft hij al herhaaldelijk aangegeven dat niet te willen. Dat vind ik erg jammer.”

Raymond Koning, handbalcommentator Ziggo Sport:
Koning
“Hongarije of IJsland, dat zou voor Nederland de beste loting zijn. Hongarije is toch wel wat teruggezakt na de Olympische Spelen van 2012 en was ook niet indrukwekkend dit EK. Dat geldt ook voor IJsland. Macedonië leggen we het fysiek tegen af. Wit-Rusland kan verrassend sterk spelen (denk aan de tweede helft tegen Frankrijk op het EK), en van Rusland wint niemand met groot gemak. Elke nummer vier van het EK, of dat nou Noorwegen, Spanje, Kroatie of Duitsland is, zou ik willen ontlopen. En als we dan toch een van die vier ploegen moeten ontmoeten, dan Duitsland maar. Polen vind ik erg sterk, zeer verrassend dat ze uitgeschakeld zijn als organisator. Ik had ze in de halve finale verwacht. Een jaar geleden verloren ze op het WK de halve finale van Qatar, maar deze week werden ze op het EK vernederd door Kroatie. En Scandinavische landen: gewoon liever niet. Revanche is mooi, maar dan moeten we er wel klaar voor zijn. Als ik echt moet kiezen, dan Hongarije. Het moet ook leuk zijn om naar te kijken, toch?”

Gerrie Eijlers, keeper Nederlands team:
Eijlers1

 “We zijn tegen iedere ploeg de underdog, maar als ik moet kiezen dan Hongarije, IJsland of Wit-Rusland. Mocht het een topland worden dan het liefst eentje waartegen we nog niet gespeeld hebben.”

Leon van Schie, aanvoerder Nederlands team: VanSchie

“Ik kijk met spanning uit naar de loting. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat we het veel landen moeilijk kunnen maken en dat we ook tegen top landen steeds beter presteren. De landen die we kunnen loten zijn allemaal top landen en er zit niet één makkelijke tegenstander bij. In Moskou hebben we laten zien dat we tegen Wit Rusland kansen hebben al zullen het in juni wel hele andere wedstrijden zijn. We zullen sowieso twee top wedstrijden moeten spelen om ons te kunnen plaatsen voor het WK. Hopelijk kunnen we weer een goede voorbereiding draaien en zo voor een stunt zorgen. Het is onze droom om een keer op een WK te staan en met deze ploeg weet ik zeker dat er een kans is en daar zullen we ook met ze allen voor gaan. Laten we hopen op een loting tegen Wit Rusland.”

Rene Romeijn, hoofdtrainer FIQAS/Aalsmeer:
Rene

“Het zijn allemaal toplanden waar Nederland tegen kan loten. Ik denk dat Wit-Rusland de meest gunstige loting is, voor zover je over gunstig kan spreken. En droomloting is Denemarken, met zoveel topspelers.”

Joop Fiege, bondscoach Nederlands herenteam:
Joop
“We hebben onlangs tegen Wit-Rusland gelijk gespeeld, dat geeft vertrouwen. Dat is het eerste land dat in me opkomt. Maar de vraag is: heeft hun sterspeler en enfant terrible Rutenka er een beetje zin in. Het is wel een land waar kansen liggen. Verder als je kijkt naar landen die tegenvallend hebben gepresteerd op het EK dan kom je uit bij bijvoorbeeld Macedonië. Ze hebben een aantal hele grote spelers, maar misschien zijn die half juni vermoeid van een zware competitie. Of staan er opeens jonge talenten op die de ballen erin gooien.

Wat je natuurlijk niet wil is landen als Denemarken of Polen treffen. We hebben afgelopen jaar al gespeeld tegen Noorwegen en Kroatie, die allebei nu in de halve finale stonden. We weten hoe het is om te spelen tegen een grote tegenstander. Als we dan toch een topland loten, dan maar Duitsland. Dan gaan we de hal helemaal vol bouwen en maken we er een handbalfeest van.”

Foto’s Leon van Schie, Joop Fiege en Gerrie Eijlers: FotoReza, Handbalfoto.nl
Foto René Romeijn: Jaap Maars
Foto Richard van der Made: Nieuwsmotor.nl
Foto Raymond Koning: Twitter Raymond Koning

Advertentie

Join the discussion 5 Comments