Skip to main content

Na Champions League-zege laat Smits eindelijk de touwtjes vieren

Na een dol seizoen is Champions League-winnaar Kay Smits (27) eindelijk op weg naar Limburg om eenmaal veilig thuis op vakantie te gaan. “Gek hoe zo’n seizoen kan gaan.”

Advertentie

Na de finale, veel interviews, een feestje en huldiging in Magdeburg navigeert de rechteropbouwer naar eigen land. “Ik weet dat er historie is geschreven, maar het grootse gevoel dat daarbij hoort is er nog niet helemaal”, is Smits nog altijd een beetje overdonderd.

Hij startte het seizoen als nummer twee op de rechteropbouw van SC Magdeburg, maar kroonde zich afgelopen weekend in Keulen tot topschutter van de Final4. “Elk aspect van het weekend is iets waanzinnigs op zichzelf”, probeert Smits na te genieten. “Plaatsing voor de Final4 was al geweldig, maar dat beide wedstrijden in een verlenging zou uitmonden is gestoord. Dit had je van te voren niet kunnen schrijven.”

Herkenningspunten in de hal
Tegen titelhouder Barca werd het pas na het nemen van strafworpen 40-39. De partij met de Polen duurde zeventig minuten en eindigde ook in het voordeel van SC Magdeburg: 30-29.

Advertentie

Smits is de eerste Oranjeheer ooit die de Champions League heeft gewonnen. “Daar ben ik al wel heel trots op. Een hele eer”, zegt de linkspoot. In Keulen liet Smits zien geen last van plankenkoorts te hebben, want hij scoorde in twee wedstrijden twintig keer. “Voor de Duitse beker waren we al in Keulen geweest en dat hielp bij de wedstrijdvoorbereiding. Dan heb je in de hal herkenningspunten. Ik ben niet veel met zenuwen bezig geweest.”

Na een klotensituatie
“Het vele piekeren zou me in zo’n belangrijk weekend niet helpen”, legt Smits uit. Focus heeft hem in het bewogen jaar dat afgelopen is heel ver gebracht. “Gek hoe zo’n seizoen kan gaan. Ik kwam uit een klotensituatie en speelde in het begin niet veel. Door een blessure heb ik een kans gekregen. Nu weet ik dat ik nooit kan voorspellen hoe iets lopen gaat en dat, dat tot heel iets moois leiden kan.”

Smits en provinciegenoot Luc Steins in het donkerblauw-rood van PSG tonen aan met heel veel toewijding en inzet de Europese top te kunnen halen. Wat heet: het duo toonde zich in de belangrijkste wedstrijden van het jaar.

Reis naar Italië
Wat moet na winst van de Champions League vanaf de zomer volgen? “Er zullen genoeg uitdagingen bij mijn nieuwe club SG Flensburg-Handewitt zijn, maar eigenlijk moet ik daar nog niet aan denken. Ik wil de prestatie van afgelopen weekend niet al overschaduwen en ga tijdens mijn vakantie de tijd nemen alles rustig te laten passeren. Ben ook benieuwd naar de verhalen van familie en vrienden die erbij waren.”

Even durft de international de touwtjes te laten vieren. Een welverdiende reis naar Italië is het enige dat nog in de agenda van Smits staat en dat is goed ook.

Foto: FotoReza

Advertentie