Skip to main content

Na zege in Hasselt is EK-ticket al gereserveerd voor Oranje

By 26 april 2023Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Na winst in en tegen België kan Oranje het EK-ticket met nog één speelronde te spelen niet meer ontgaan: 23-28.

Advertentie

In Hasselt opende Nederland heel sterk. Waar de heenwedstrijd met de Belgen nog nipt werd gewonnen (25-24), was het krachtsverschil vanavond in de eerste helft duidelijk. Hoekspelers Bobby Schagen en Rutger ten Velde (foto) tilden de score naar 4-11.

Na een kwartier spelen debuteerde Thomas Houtepen na een tijdstraf van Luc Steins in de nationale ploeg. Met een strafworp mee en goal gaf de 20-jarige in enkele minuten tijd meteen zijn visitekaartje af.

Tien voor Ten Velde
Na rust (10-17) liep de formatie van Staffan Olsson meteen uit naar 11-20. Onder de Nederlandse lat maakte Bart Ravensbergen oog in oog met Belgen fraaie stops. De aanstaande goalie van Bundesliga-club Frisch Auf Göppingen kon niet voorkomen dat het thuisland terugkwam tot 17-22.

Advertentie

Met nog drie minuten te gaan gunde de bondscoach van de Oranjemannen ook Donny Vink zijn entree in de A-ploeg. De linkerhoekspeler van Aalsmeer verving de topschutter van Nederland. In de voorgaande 57 minuten kwam positiegenoot Ten Velde tot tien doelpunten.

Zeven punten
Net als groepsgenoot Kroatië, dat eerder op de avond afrekende met Griekenland (26-31), is het Nederlands team vanavond op zeven punten in EK-kwalificatiegroep 5 gekomen. De laatste opponent van Oranje in de cyclus Griekenland staat op zes.

Doordat niet alleen de top-2 van iedere groep, maar na zes speelrondes ook de vier beste nummers drie zich kwalificeert voor het EK kan Nederland de koffers voor het eindtoernooi in Duitsland alvast pakken. Zondagavond om 18:00 sluiten de mannen van Olsson en assistent Wai Wong de EK-kwalificatiereeks in Almere af.

Foto: FotoReza

Advertentie