Skip to main content

Nagtegaal heeft het van ver moeten halen: “Dan moet je veel geduld opbrengen”

Na een overtuigend seizoen als basisspeler kunnen ze in Volendam niet meer om Robin Nagtegaal (24) heen. Dat was in zijn eerste jaren in Noord-Holland heel anders. “Je mag best weten dat ik het mentaal van ver heb moeten halen.”

Advertentie

In de verloren partij om de Supercup afgelopen zaterdag maakte Nagtegaal na een voetbreuk zijn rentree in het oranje-zwart. De best-of-three om de schaal moest hij vanaf de tribune bekijken. “Waardeloze timing, want ik had een goed seizoen achter de rug en ook in 2022 kon ik in de finale met Aalsmeer de ploeg niet helpen. Toen zat ik lang op de bank.”

In 2019 kwam de rechterhoekspeler met Hans van Dijk via Hellas uit zijn thuisprovincie naar Volendam. “Ik heb de eerste seizoenen niet veel gespeeld”, deelt Nagtegaal meteen. Sander Visser, Tom Zwarthoed en ook de Zweed Filip Pettersson kregen bij Volendam vaak de voorkeur. “Dan moet je veel geduld opbrengen. Als jong ventje ben ik gekomen en dan denk je het snel te gaan maken. Het verliep anders. Ik trainde hard, maar moest soms wel drie wedstrijden achter elkaar een heel uur zitten. Daar word je somber van.”

Michielsen en Vink bij Aalsmeer
“Dan begin je wel aan jezelf en je keuze te twijfelen”, is de linkspoot eerlijk. “Ik had in 2019 ook contact met Aalsmeer. Daar sloten oud-teamgenoten van Hellas Pepijn Michielsen en Donny Vink aan. Ze hadden meteen een rol bij Aalsmeer en wonnen drie keer achter elkaar het landskampioenschap. Ik wilde ook een aandeel in het spel van Volendam hebben.”

Advertentie

Het maakte Nagtegaal verdrietig in de trainingsweek en soms driftig op de wedstrijddag. “Maar ik weigerde op te geven. Een jaar geleden kwam dan eindelijk mijn kans in de basis en volgens mij heb ik die wel gegrepen. Als je veel speelt en scoort voel je, je helemaal onderdeel van de ploeg. Dat heb ik lange tijd gemist. Het vertrouwen is gegroeid en ik heb veel plezier.”

Voet is geheeld
Volendam voelt voor Nagtegaal, die uit de bollenstreek komt, inmiddels als zijn tweede thuis. Hij is onlangs naar een andere woning in het dorp verhuisd. “Ik heb een zolder en daar heb ik een kantoortje van gemaakt. Ik werk als marketeer bij een fondsbeheerder. De aankomende maanden hoop ik mijn studie Commerciele Economie af te ronden.”

In Houten tegen LIONS maakte Nagtegaal in de eerste officiele wedstrijd na de gemiste finalereeks met zeven doelpunten een succesvolle rentree voor Volendam. “Ik heb mentaal wel moeite gehad met die voet. Hij brak opeens en ik verloor het vertrouwen in mijn lijf”, deelt hij. “Hij is weer geheeld, maar ik blijf er soms aan denken. Mijn teamgenoten zeggen dat ik als een oude man loop, haha. Hopelijk gaat dat in de loop van het seizoen beter.”

Bekerwinst
“We hebben een mooie ploeg, zeker als de geblesseerden weer helemaal fit zijn, en ik hunker naar de landstitel”, vertelt Nagtegaal. “De bekerwinst heeft ons al goed gedaan. Ook mij persoonlijk. Eindelijk de hoofdprijs waar ik lang op gewacht heb en ook geduld voor heb moeten opbrengen. We willen meer.”

“Ik wil graag soepeler lopen”, grapt Nagtegaal over zijn verbeterpunten. “Verder wil ik in mijn hoofd nog sterker worden. Je mag best weten dat ik het mentaal van ver heb moeten halen. Als ik niet speelde en slecht trainde, wist ik dat ik nog later zou mogen invallen. Dan stapelen dingen zich op. Gelukkig heb ik mij afgelopen seizoen kunnen bewijzen.”

Trainen met Oranje?
Vanuit de rechterhoek, maar ook vanaf zeven meter heeft Nagtegaal in het oranje-zwart aangetoond een neusje voor de goal te hebben. Het leverde de Zuid-Hollander een plaats op de longlist van Oranje op. “Daar droom je van. Ik was al eens blij met de uitnodiging voor Onder 21 en daarna bleef het natuurlijk even stil, omdat ik niet speelde. Door de blessures van Sander Visser en Alec Smit kwam er een jaar geleden ruimte en het was een hele eer tussen grote namen van het Nederlands team te staan. Het liefst sluit ik eens aan op de training. Ik hoop dit jaar weer mijn draai in de BENE-League te vinden.”

Volendam en Nagtegaal openen de competitie zaterdagavond tegen streekgenoot Aalsmeer. “Meteen een derby. Die komt na de pijnlijke nederlaag tegen LIONS op het goede moment”, besluit de rechterhoekspeler. “Want tegen Aalsmeer willen wij altijd alles geven.”

Foto: FotoReza

Advertentie