Skip to main content

Nederland en Noorwegen ontlopen elkaar statistisch gezien heel weinig

By 12 december 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Een blik op de cijfers verklapt dat aanstaande tegenstanders in de kwartfinale van het WK Nederland en Noorwegen elkaar dit toernooi heel weinig lopen.

Advertentie

In de eerste zes wedstrijden heeft Oranje 218 keer gescoord. De Noren behaalden de laatste acht door drie doelpunten minder te scoren. Waar Nederland nog ongeslagen is verloor het thuisland alleen van Frankrijk (24-23).

Bo van Wetering, Angela Malestein en linkeropbouwer van Noorwegen Henny Reistad staan na de hoofdfase allen op 28 doelpunten. Positiegenoot van Van Wetering Camilla Herrem spant de kroon. De 37-jarige staat op 35 uit 41 pogingen (35 procent) en heeft ook nog eens zes steals achter haar naam staan.

Onderschepkoningin
Ééntje minder dan een van de onderschepkoninginnen van dit wereldkampioenschap: Kelly Dulfer (foto). De pilaar van Nederland in het hart van de defensie staat op acht steals en moet alleen de Duitse Xenia Smits in dat lijstje voor laten. Samen met Ingvild Bakkerud van Noorwegen heeft Dulfer de meeste blocks op dit WK verricht: twaalf.

Advertentie

Nederland en de tegenstander van vanavond hebben na zes WK-wedstrijden evenveel break-outs gemaakt: 41. Oranje sloeg in de tweede fase zelfs vaker toe dan de Scandinaviërs terwijl het thuisland toch bekend staat om de gevaarlijke omschakeling.

Ten Holte versus Solberg
Met 27 assist is Stine Oftedal een Noorse aangever om in de gaten te houden. Met negentien assists is ook collega Mørk een waardevolle teamspeler voor de Noren. Bij de Oranjedames staan Dione Housheer en Estavana Polman, de laatste twee WK-duels minder in actie, op zestien beslissende passes.

Na meer dan 200 minuten onder de lat staat Yara ten Holte al op 47 stops (39 procent). Het stoppercentage van de minutenvreter onder de Noorse lat Silje Solberg ligt nog hoger. De keepster van het Hongaarse Györ keerde bijna de helft van de schoten: 39/86 (45 procent). Katrine Lunde is met 37 procent een sterke derde.

Van buiten de negen meter
Met schutters als Kristine Breistol, Reistad en ook de handige Nora Mørk hebben de Noren meer treffers van buiten de negen meter gemaakt: 51 om 44. De formatie van Per Johansson is vanuit de hoek succesvoller dan Noorwegen. Al 49 goals (70 procent) werden door Oranje vanaf de flank gemaakt.

Nederland – Noorwegen begint vanavond om 20:30. Viaplay zendt vanaf 20:00 een voorbeschouwing van de belangrijke kwartfinale uit.

Foto: FotoReza

Advertentie