Nederland maakt er in uitverkocht Almere bijna veertig

By 12 oktober 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De Oranjedames hebben de eerste twee punten in EK-kwalificatiegroep drie binnen. Met Portugal op bezoek in uitverkocht Almere maakte Nederland er bijna veertig: 38-27.

In de eerste helft konden de enthousiaste bezoekers mee met de ploeg van Per Johansson. De Zweed startte met Yara ten Holte onder de lat en de doelvrouw van het Deense Odense Håndbold werd na twintig minuten door Rinka Duijndam vervangen.

20-14 halverwege
Pas na 15-13 sloeg de nationale ploeg, vooral in de dekking zoekend naar de juiste samenstelling, een gaatje. Na een time-out liep de thuisploeg uit naar 20-14 bij rust.

Inger Smits zorgde in de tweede helft voor het eerste verschil van tien doelpunten (24-14). Daarna kwam Portugal, een jong team dat zich voor het eerst in vijftien jaar weer voor het EK wil plaatsen, nog even terug tot 28-22.

Rentree Lieder
In de slotfase maakte Tess Lieder onder luid applaus na anderhalf jaar afwezigheid haar rentree voor de A-ploeg. Ze keerde meteen een strafworp. Zo stuurde Johansson tegen Portugal zijn drie keepers allen twintig minuten het veld in en heeft hij in aanloop naar het WK eind november nog geen hint voor tussen de palen gegeven.

Namens de Oranjedames maakte Angela Malestein (foto) vanavond de meeste treffers: acht. Na het uur werd linkerhoekspeler Zoë Sprengers naar voren geroepen als uitblinker aan Nederlandse zijde. De vlugge flankspeler maakte door afwezigheid van positiegenoot Bo van Wetering de wedstrijd vol en scoorde zeven uit acht.

Zaterdagmiddag
Nederland stapt morgen op het vliegtuig naar Finland. Zaterdagmiddag is wedstrijd twee in EK-kwalificatiegroep drie. Het thuisland wacht om 15:00.