Skip to main content

Nederland mag nog hopen op wildcard

By 18 april 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Portugal is gisterenmiddag met het WK-ticket waar de naam van Nederland op stond aan de haal gegaan. Helemaal uitgeschakeld voor het eindtoernooi in januari 2023 is Oranje nog niet.

Advertentie

In Eindhoven gaf Nederland een voorsprong van drie goals (30-33) verkregen in Portimao uit handen. Na 15-17 bij rust trok Portugal met 28-35 aan het langste eind.

Tenminste één
32 landen waaronder Portugal doen volgend kalenderjaar mee aan het wereldkampioenschap dat in Polen en Zweden wordt gehouden. Via de play-offs is Nederland er niet in geslaagd zich te plaatsen, maar de formatie van Erlingur Richardsson mag nog hopen op een wildcard.

Tenminste één land wordt ondanks een mislukte kwalificatiepoging door de IHF uitgenodigd deel te nemen aan het WK. Tijdens het laatste wereldkampioenschap in Egypte werden er zelfs twee wildcards uitgedeeld.

Polen en Rusland
In 2021 mochten Polen en Rusland op basis van hun positie op de ranking toch deelnemen aan het eindtoernooi in Noord-Afrika. Door besmettingen moesten de Verenigde Staten en Tsjechië hun WK-ticket inleveren waardoor Zwitserland en Noord-Macedonië nog aan het deelnemersveld werden toegevoegd.

In juni (Mexico) en juli (Egypte) zijn de laatste WK-kwalificatietoernooien. Daarna zal de IHF zich over de wildcards buigen zodat het deelnemersveld in Polen en Zweden 32 landen telt. Door de tiende plaats op het EK in Hongarije staan de Oranjemannen er niet onaardig voor.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie