Skip to main content

“Nederland moet verdedigend bij de les zijn”

By 8 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Om 20:45 speelt Oranje het laatste pouleduel op het EK. Olympisch finalist Frankrijk is de tegenstander. Ziggo Sport-commentator Raymond Koning ziet kansen.

Advertentie

“Afgelopen dinsdagavond was het gelukkig stukken beter”, opent Koning gerustgesteld. “We moeten niet vergeten dat het tegen Duitsland in fases ook heel oké was. Maar tegen Polen hebben we geen verval gezien. Ik heb nooit het gevoel gehad dat de Polen echt in de buurt kwamen.”

“Ik vond de ploeg tegen Duitsland heel zenuwachtig”

Toch ziet Koning de WK-finalist worstelen. “Ik vond de ploeg tegen Duitsland heel zenuwachtig”, vertelt de sportverslaggever. “Maar Thomsen ook. De communicatie moet beter. In de time-out heb je beperkte tijd en staat er druk op de ploeg. Je hebt met Olga Assink een Deens sprekende assistent achter de bank. Ik denk: kook het met haar voor.”

Wester excelleren
Met twee punten op zak ziet Koning kansen tegen de bekende Françaises. “En dat zeg ik niet als supporter”, lacht hij. “De Duitsers hebben laten zien dat Frankrijk geen grote wonderploeg is (nipt verlies. red). Nederland moet verdedigend bij de les zijn. Dat is essentieel. Misschien moet je wel met Dulfer én Kramer spelen. Omdat dat echte specialisten zijn. Tegen de kracht, snelheid en souplesse van de Franse speelsters heb je hele goede verdedigers nodig.”

Advertentie

“Misschien moet je wel met Dulfer én Kramer spelen”

Volgens de handbalstem van Ziggo Sport hoeven twee dekkingspelers die het veld op en af draven niet ten koste te gaan van het geheime wapen van de Oranjedames: de break-out. “Als de dekking beter staat, kan Tess Wester excelleren”, stelt Koning. “En dan kan ze de linker- en rechterkant in de fast break bedienen. Het is eigenlijk een simpel spelletje, zeg ik even op mijn Johan Cruijff-stoel.”

Hoofdfase
Om 20:45 moet het gebeuren. Wanneer de formatie van Thomsen wint, neemt het bij uitschakeling van Polen twee belangrijke punten mee naar de hoofdfase. “Nederland heeft zich op het WK als een toernooiploeg gemanifesteerd. Ze zijn erin gegroeid. Als ze winnen geeft het een boost en zie ik ze wedstrijden winnen in de tussenronde.” In de hoofdfase kruist de poule van Nederland met de poule van Servië, Zweden, Slovenië en Spanje.

“We hebben in het verleden laten zien dat we van grote landen kunnen winnen”

“We hebben in het verleden laten zien dat we van grote landen kunnen winnen”, begint Raymond Koning een opsomming. “We hebben in juli in Eindhoven gewonnen van Rusland en gelijkgespeeld tegen Zweden. En onlangs nog Montenegro. Natuurlijk kunnen we grote landen verslaan. Nu moet Frankrijk aangepakt worden.” Het duel, mét het commentaar van Koning, is vanaf 20:45 te zien op Ziggo Sport.

Advertentie