Skip to main content

Nederland moet wereldkampioen na rust laten lopen

By 17 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen hebben voor de tweede keer op rij verloren op het EK. Door de dikke nederlaag tegen wereldkampioen Denemarken (39-27) is plaatsing voor de halve finale ver weg.

Advertentie

Na de 22-21 van Luc Steins moest Nederland de groepsgenoot laten gaan. In de laatste twintig minuten in Hamburg speelden de Denen met de ploeg van bondscoach Staffan Olsson en assistent Wai Wong. Sterspeler Mathias Gidsel werd met negen doelpunten ‘MOTM’.

Voor rust maakte Nederland, twee dagen geleden nipt verlies tegen titelhouder Zweden (29-28), nog een frisse indruk. Met zijn vierde uit vier bepaalde rechteropbouwer Niels Versteijnen de tussenstand op 9-9.

Martijn Kleijkers maakt gelijk
Olsson startte tegen Denemarken zonder Dani Baijens en Bobby Schagen. Positiegenoten Ivar Stavast en Alec Smit kregen tijdens de eerste partij in de hoofdfase de kans zich te laten zien. Net als debutant Martijn Kleijkers die in zijn allereerste interland ooit meteen tegen het beste land van de wereld scoorde (12-12).

Advertentie

Bij 21-18 waren de eerste scheurtjes in het tot nu toe vaak vloeiende spel van de Oranjemannen in Duitsland zichtbaar. In het slotkwartier was de nationale ploeg uitgespeeld en haalde de Nederlandse staf spelers als Steins, Versteijnen en topschutter Rutger ten Velde – acht keer raak – naar de kant. Denemarken bleef in Noord-Duitsland makkelijk combineren.

Vrijdagavond tegen Noren
Vier minuten voor tijd scoorde Thomas Houtepen (foto) nog een mooie draaibal tegen Niklas Landin. De spelmaker van TBV Lemgo landde verkeerd waarna de bank van Oranje meteen moest terugdenken aan de blessure van Samir Benghanem. Onder begeleiding kon Houtepen met een beetje hulp van Stavast van het veld hinkelen.

Waar Denemarken op vier punten in hoofdgroep II is gekomen, blijft Nederland op nul staan. Over twee dagen laten de Oranjemannen zich weer in Hamburg zien. Vrijdagavond om 18:00 wacht Noorwegen dat eerder op de EK-dag verloor van Portugal (32-37).

Foto: FotoReza

Advertentie