Skip to main content

Nederland redt het net niet tegen IJsland

By 16 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Oranje is in het tweede groepsduel op het EK in Hongarije nipt ten onder gegaan tegen IJsland: 29-28. Door het resultaat is de zegevierende groepsgenoot door naar de hoofdfase en moet Nederland dinsdagavond tegen het nog puntloze Portugal aan de bak.

Advertentie

In de laatste tien minuten kwam IJsland vaak één voor en probeerde Oranje in de omschakeling toe te slaan. Dat lukte heel vaak, zo kwam Dani Baijens (foto) tot zes goals, maar in de slotminuut niet. Eerst gooide Jeffrey Boomhouwer mis. Met nog twintig seconden maakte Samir Benghanem een sperfout en gaf IJsland de bal niet meer weg.

Aan het begin van beide helften miste Nederland te vaak. Daardoor bleef IJsland aan de leiding gaan. De enige landgenoot in de opbouwrij die hetzelfde, hoge niveau haalde als tegen Hongarije was Kay Smits. De Limburger gaf IJsland met dertien treffers het nakijken.

Na 20-15 kwam de nationale ploeg terug in de harde partij waar de arbiters uit Oostenrijk heel vaak twijfelachtige beslissingen maakten. Smits, Bobby Schagen – vier uit zes – en Benghanem achterlangs zorgden bij 25-25 nog voor spanning.

Top-2
Dinsdagavond om 20:30 moet het voor de formatie van Erlingur Richardsson gebeuren. Dan is in Boedapest Portugal, dat eerder op de avond van Hongarije verloor (30-31), de tegenstander. De top-2 van groep B gaat door naar de hoofdfase op het EK.

Foto: FotoReza

Advertentie