Nederland werkt zich in Griekenland in de nesten

Nederland moet zondagmiddag in Eindhoven top zijn om het WK te halen, want Oranje verloor vanmiddag in en tegen Griekenland.

De nationale ploeg is in Kozani opgezadeld met een achterstand van vier doelpunten. In de heenwedstrijd van de play-offs voor het wereldkampioenschap van 2025 werd het 31-27 (13-12) voor thuisland Griekenland.

Enkele minuten voor rust stonden de Oranjemannen nog met 9-12 voor. Daarna braken zeer moeizame minuten aan voor Nederland. De ploeg van Staffan Olsson liep lang tegen de Griekse muur op.

In Kozani debuteerde Matthias Dorgelo onder de Nederlandse lat. Hij pakte een kwart van de ballen en maakte bijna het uur vol. Nadat Dorgelo een bal in het gezicht kreeg viel de jonge Evan de Lange even in. Toen stond Griekenland al drie voor (28-25).

Tien keer scoorde Rutger ten Velde (foto). Dat deed de linkerhoekspeler vaak vanuit de break-out, heel soms kon Oranje doorbreken, en met strafworpen. Bobby Schagen, Luc Steins en Dani Baijens kwamen in Griekenland ieder tot vier doelpunten.

De return is over vier dagen. De cruciale pot in Noord-Brabant is vanaf 16:15 te zien op NPO 1.