Skip to main content

NHV wil verbindende functie van verenigingen terugbrengen

Het seizoen 2020/2021 wordt niet afgemaakt. Competitieleider van het NHV Maarten Jan de Koning hoopt dat er in de lente voor verenigingen nog een aangepaste competitievorm in zit.  

Advertentie

Alleen over de afronding van de HandbalNL League gaat in februari nog gesproken worden. Alle andere competities, ook de eredivisie voor zowel de mannen als vrouwen, zijn stopgezet. “Handballers hebben minimaal vier weken nodig om wedstrijdfit te worden. Begin februari zullen er nog weinig mogelijkheden zijn voor clubs om goed te trainen. Om een halve competitie haalbaar te laten zijn moest er begin februari begonnen worden met trainen, zodat er vanaf begin maart wedstrijden gespeeld konden worden. Later beginnen is competitie technisch niet haalbaar en niet aantrekkelijk voor veel verenigingen”, licht De Koning toe.

“Het vasthouden aan de reguliere competitie zou betekenen dat bijvoorbeeld ook tweede klasse teams in de zaal door moeten tot eind juni. Dat vinden wij geen verstandige keuze”, gaat de competitieleider van de bond verder. “Doordat het spelen van een halve competitie niet meer haalbaar is vervalt reglementair gezien de promotie- en degradatieregeling. Bij het NHV willen we ons nu richten op een alternatieve competitievorm.”

Regionale indeling
Daarbij zijn De Koning en zijn collega’s vanzelfsprekend afhankelijk van de coronamaatregelen. In de toekomst kijken kan het NHV niet, maar er wordt gebroed op een vervolg van het seizoen. “Het zou mooi zijn wanneer sportverenigingen nog voor de zomer de verbindende functie in de maatschappij weer kunnen innemen. Ook zou het financieel gezien goed zijn wanneer de clubkantine weer een aantal keer open kan.”

Advertentie

Op zijn vroegst in het weekend van 10 en 11 april wil de bond een alternatieve competitievorm starten waarbij de keuze gemaakt kan worden tussen zaal, veld of zand. De Koning: “We kijken naar een regionale indeling zodat ook de reisbewegingen beperkt worden. Het is ook belangrijk dat, dat op sterkte gaat gebeuren. We willen een tweede divisionist koppelen aan een hoofdklasseploeg uit de buurt. Het is duidelijk dat de verbinding weer moet ontstaan.” 

Aspirantlidmaatschap
Het NHV wil verenigingen tijdens de mogelijke herstart in de lenteperiode ook de kans geven nieuwe leden te werven. “We willen in april, mei en juni gaan werken met een aspirantlidmaatschap van drie maanden”, besluit de competitieleider. “Mensen krijgen weer de behoefte om te gaan sporten.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie