Skip to main content

Niet bij Houten, maar in The Voice van Vlaanderen heeft Jordy Mertens het in 2022 gemaakt

Het kalenderjaar dat bijna ten einde is gaat oud-jeugdinternational Jordy Mertens (26) nooit meer vergeten. Niet door zijn acties op de cirkel bij Houten, maar hij is in 2022 als zanger doorgebroken.

Advertentie

Aan het begin van het eredivisieseizoen deed trainer/coach van Houten Vladan Mijalkovic een aantal keer een beroep op Mertens. De cirkelloper zat toen met zijn hoofd al ergens anders. Heel ergens anders: het tv-programma The Voice van Vlaanderen.

Als tiener trainde Mertens een jaartje op de HandbalAcademie in Zuid-Limburg. Daar had de linkspoot onder andere Kay Smits en Evert Kooijman voor zich staan. “De echte toewijding voor handbal heeft misschien altijd een beetje gemist. Ik was lang heel onzeker”, vertelt Mertens. Last van podiumvrees heeft hij als zanger niet, blijkt later.

Ritjes naar Antwerpen
“Ik heb een onwijs tof parcours in Antwerpen achter de rug”, legt Mertens uit. Jordan Jade is zijn artiestennaam. “In 2022 ben ik ver gekomen in het televisieprogramma The Voice van Vlaanderen. Vanuit mijn woonplaats Utrecht heb ik heel veel ritjes naar Antwerpen gemaakt. Ik heb de laatste zeventien van het programma gehaald! Een hele prestatie, als ik erop terugkijk. Net voor de liveshows ben ik afgevallen, maar heb aan alle rondes daarvoor mogen meedoen.”

Advertentie

Trainingen bij Houten moest Mertens verstek laten gaan, want The Voice pikte veel van zijn de vrije tijd in van de zelfstandige in de zorg. “Pophouse is mijn genre. In 2020 heb ik samen met Thierry von der Warth, een bekende dj in België, een hitje gescoord. Na een aantal keer te zijn afgewezen voor The Voice of Holland heb ik het in België geprobeerd. Niet zonder succes. Tijdens de blind auditions draaiden twee juryleden om. Dat was zo’n gaaf moment. Hét hoogtepunt van mijn jaar.”

Via Sittardia, LIONS 2 en Eemland is Mertens in Houten terechtgekomen. Hij mikte op meer tijd voor muziek en een plaatsje in de reserveploeg bij de geel-zwarten. “Maar tijdens de voorbereiding ging het lekker en wilde Vladan me in het eerste gebruiken”, zegt Mertens. Door zijn zangavontuur over de grens is het bij een aantal invalbeurten in de eredivisie gebleven. “Het liefst ben ik artiest en ga ik in de toekomst daar mijn geld mee verdienen.”

Enkele jaren geleden speelde Mertens tegen België twee jeugdinterlands. “Als ik een beetje meer zelfvertrouwen had gehad, had ik bij grotere clubs kunnen spelen”, denkt Mertens. Gelukkig bezit de Limburger meer dan één talent. “In het veld en op het podium staan heeft veel raakvlakken. Als je een bal mist of met je stem even uit de bocht vliegt kun je niet zo maar stoppen. Je kunt niet het veld uitgaan of van het podium stappen. Ik heb als handballer geleerd door te gaan en ook tijdens de opnames van The Voice heb ik daar voordeel van gehad.”

Het liefst ballads
Bij het tweede van Houten, uitkomend in de eerste divisie, maakt ‘Jordan Jade’ rustig het seizoen af. “Verder blijf ik in mijn studio muziek maken. Het liefst zing ik ballads. In 2023 komt er een aantal mooie samenwerkingen. Daar heb ik veel zin in!”

Foto: FotoReza

Advertentie