Skip to main content

Nijdam maakt in Bundesliga volgende stap

By 2 november 2018Buitenland, Duitsland, Voorpagina

Na vier jaren bij de HandbalAcademie stapte Robert Nijdam (47) deze zomer over naar een club: TSV Bayer 04 Leverkusen. In de Bundesliga hoopt de oud-international als trainer/coach zijn handtekening achter te laten. 

Advertentie

Van 2014 tot 2018 stond Robert Nijdam aan het hoofd van de HandbalAcademie. Ook loodste hij deze zomer Jong Oranje naar de kwartfinale van het WK in Hongarije. “Het laatste eindtoernooi als nationale jeugdploeg voor de lichting die ik altijd getraind heb”, vertelt de oefenmeester. “Ze zijn senioren geworden. Ikzelf was toe aan het wekelijks trainen van een club. Toen heb ik besloten naar Leverkusen te gaan.”

“Op de HandbalAcademie was het fantastisch om, zeer intensief, met en aan het individu te werken”, gaat Nijdam verder. “Maar ik wil ook ervaring opdoen als clubcoach, waar ik met een groep wekelijks toe moet werken naar een wedstrijd. Je kunt direct invloed uitoefenen. Dat is te gek. Het helpt me verder richting mijn eigen doelen. Bijvoorbeeld het worden van de bondscoach van de Oranjevrouwen.”

Zesde plaats
Als talententrainer stelde Nijdam samen met zijn groep doelen. “En dus doe ik dat ook voor mijn eigen trainerscarrière”, stelt hij simpel. “Ik zou heel graag bondscoach van Nederland willen worden. Daar werk ik naartoe. Het zou betekenen dat ik kan werken in de mondiale top. Dat hoeft niet meteen, hoor. Ik hoop dat Helle (Thomsen, red.) het nog heel lang heel goed tot bij de A-ploeg.”

Advertentie

“Mijn huidige functie heeft raakvlakken met die bij de HandbalAcademie”

Met TSV Bayer 04 Leverkusen is Nijdam terug te vinden op de zesde plaats in de Bundesliga. “Ik ben tevreden met de resultaten die we behalen”, is Nijdam opgewekt. “We winnen de wedstrijden die we moeten winnen. We hebben de allerjongste selectie in de competitie en moeten er meteen staan. Ook hier werk ik met veel jonge talenten. Mijn huidige functie heeft raakvlakken met die bij de HandbalAcademie.”

Dynamisch
Nijdam wil de Bundesliga-club volgens de Nederlandse visie laten spelen. “Er wordt door de buitenwacht soms wel geroepen dat mijn handtekening zichtbaar is”, lacht de trainer/coach. “Dat is een mooi compliment. Ik houd van snel, dynamisch en soms verrassend handbal. Iets wat ze bij de club niet deden, maar wel graag zouden willen. Ik krijg hier de tijd de jonge talenten te begeleiden.”

Foto: FotoReza

Advertentie