Nog niet álle pijlen op de dekking

By 9 september 2021september 21st, 2021Achtergrond, Artikelen, België, BENE-league, Competities, Europa, Voorpagina

Als cirkelspeler hielp Robin Schoenaker (26) het Belgische Sporting Pelt aan punten tegen Bevo (29-34). De international is na leerzame maanden in Duitsland terug in de BENE-League .

Advertentie

Aan het begin van dit kalenderjaar waagde Schoenaker de sprong. Hij sloot aan bij derde Bundesliga-club HSG Krefeld. “De BEN-League lag al maanden stil en ook de mini competitie in België leek niet door te gaan. Om toch in vorm te blijven voor Oranje ben ik in Duitsland gaan kijken”, legt Schoenaker uit.

Met HSG Krefeld was promoveren naar de tweede Bundesliga de taak. “In de winter werden er vier spelers aangetrokken. Met een andere nieuweling, een Kroaat, moest ik het middenblok regelen”, vertelt Schoenaker. Tot de gang omhoog kwam het niet. “Als je zo kort samenkomt is afspraken maken lastig. Dan speelt ook de taalbarrière nog een rol.”

Interesse uit de tweede Bundesliga
Op sportief gebied een doorslaand succes was de periode over de grens niet, maar voor Schoenaker wel waardevol. “Het Duitse spelletje ligt me wel. Fysiek, doorbeuken. Ze zijn daar natuurlijk heel fanatiek”, klinkt het enthousiast. Toen het seizoen bij HSG Krefeld afliep heeft Schoenaker even goed om zich heen gekeken. “Er was interesse uit de tweede Bundesliga.”

Advertentie

Toch maakte Schoenaker in het rood-wit van Sporting Pelt de start van de BENE-League mee. “Vanuit het Nederlands team heb ik naam als dekkingsspecialist gemaakt en dat vind ik gaaf. Maar ook ben ik erachter gekomen dat ik daar nu nog niet al mijn pijlen op wil richten. Helemaal als je alleen op uren van Nederland leven moet. Natuurlijk is het ook mooi om mee naar voren te gaan en doelpunten te maken.”

Houterig en stijfjes
“Bij Sporting Pelt kan ik rekenen op veel speelminuten en mag ik ook aanvallen. Belangrijk voor mijn ontwikkeling”, zegt Schoenaker. “Dat voelt vrij en fijn. Natuurlijk heb ik het buitenland niet uit mijn hoofd gezet. In januari 2022 hoop ik met Oranje op het EK te spelen. Daarna ga ik samen met mijn makelaar weer de opties bekijken. Ik sluit Duitsland zeker niet uit, maar dan moeten de randvoorwaarden en afspraken duidelijk zijn.”

In Panningen scoorde Schoenaker er acht. Notabene vanaf de lijn. “Een nieuwe positie. Ik heb de wedstrijd teruggekeken en vond dat het er niet uit zag”, lacht hij. “Houterig en wat stijfjes. Maar ook functioneel. Ik wil op de cirkel meer leren. Bij het Nederlands team ga ik soms vanuit de dekking in de omschakeling ook mee naar voren. Het is handig dat ik ervaring op deze positie kan opdoen.”

Foto: FotoReza

Advertentie